Museus

El perfil dels visitants dels museus de Barcelona: dona, estrangera, jove i amb poder adquisitiu

Dos de cada tres visitants als museus de Barcelona són estrangers, una xifra que s'eleva al 80% al Picasso i al Miró

ARA
2 min
Exposició al CCCB sobre còmic milennial.

BarcelonaMés estrangers que autòctons, pocs visitants de la resta d'Espanya, més dones que homes, excepte en un parell d'equipaments, i veïns de districtes amb rendes superiors. A grans trets, aquest és el perfil dels visitants dels museus, segons una enquesta encarregada per l'Institut de Cultura (ICUB) de l'ajuntament de la ciutat a l'empresa GESOP, i que avui publica l'ACN. Les xifres, que recullen 49.607 enquestes fetes el 2023 en 19 espais, mostren que el 65,7% dels usuaris són de fora de l'Estat, el 24,9% són catalans i el 4,2%, de la resta d'Espanya. La proporció d'estrangers es mou al voltant del 80% al Museu Picasso, la Fundació Miró i el castell de Montjuïc, i es queda en el 16,8% al CCCB. Les dones visiten més els espais museístics, tot i que els homes són majoria al Museu Marítim i al castell de Montjuïc. En general, els veïns de districtes amb renda inferior a la mitjana visiten menys sovint museus que els de renda superior.

Del 65,7% d'estrangers que visiten els espais analitzats –la dada més alta des del 2019–, sis de cada deu són europeus, tres són del continent americà i gairebé tota la resta provenen de l'Àsia. Els EUA són el principal país d'origen (17,1% sobre el total d'estrangers), seguits de França (10,8%), Itàlia (10,1%), el Regne Unit (7,3%) i Alemanya (6,5%). Del prop de 25% de catalans usuaris de museus el 2023, gairebé tres quartes parts són residents de la ciutat de Barcelona, que conformen, però, només el 17,8% del total de visitants. Els tiquets venuts a gent de la resta de l'Estat són minoria, i d'aquest col·lectiu, la Comunitat de Madrid (24,5%), Andalusia (12,9%), el País Valencià (10,4%) i el País Basc (7,2%) són els principals llocs de residència.

Els homes prefereixen el Museu Marítim i el castell de Montjuïc

Hi ha disparitat de gènere segons els equipaments. Un 53,9% dels visitants són dones i un 46,1%, homes. El sexe femení conforma dos terços de les entrades venudes al CCCB, la Virreina, el Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) del carrer Montcada, el Mmonestir de Pedralbes o el Museu Blau. En canvi, són dues de cada cinc al Museu Marítim i una de cada cinc al castell de Montjuïc. Per edats, el 28% tenen menys de 30 anys, una proporció superior a la gent que està a la trentena (16,2%), la quarantena (25,5%), la cinquantena (18,8%) o les persones de 60 anys o més (11,5%). Un terç dels que entren al Museu Marítim, a la Fundació Tàpies o al Picasso tenen menys de 40 anys, però la xifra s'eleva fins al voltant del 60% entre els que entren al Macba o al CCCB.

stats