Cultura26/04/2021

El Museu Virtual de la Dona Combatent obre les portes

A la nova plataforma hi ha documentades més de 3.200 dones que van anar al front durant la Guerra Civil

L'historiador Gonzalo Berger i l'escriptora, productora i directora de cinema Tània Balló van regirar arxius i van recórrer molts camins i carreteres fins a trobar bocins de la història de les dones que van combatre a la Guerra Civil. Al llarg de la recerca han pogut documentar més de 3.200 dones combatents de tot l'estat espanyol. Ara els seus noms i les seves històries es poden consultar en un nou museu virtual dedicat a totes elles: el Museu Virtual de al Dona Combatent.

Al nou museu, Berger i Balló expliquen qui van ser totes aquestes combatents, a quins fronts van lluitar i quin va ser el seu destí. Hi va haver dones al front des de l'esclat de la guerra fins al final. Van travessar l'Ebre i van resistir fins al gener del 1939, igual que els homes. Però no se n'ha parlat gaire. Amb aquesta nova iniciativa es vol donar més visibilitat a totes aquestes dones, però també vol ser un espai educatiu i per això inclou exposicions temporals. La recerca s'ha nodrit d'arxius públics i també de familiars i privats, i la intenció és que el portal es pugui ampliar amb nova informació sobre les experiències vitals de totes aquestes dones que van decidir anar al front.

Cargando
No hay anuncios

Més d'un centenar de dones hi van desaparèixer. Milers van ser enviades a les presons, condemnades a l'exili o castigades i humiliades per haver lluitat contra Franco. El febrer passat, Berter i Balló van publicar una part de la recerca que fa referència a la participació catalana al llibre Les combatents. La història oblidada de les milicianes antifeixistes (Rosa dels Vents).