El museu de la vida rural de la Fundació Carulla desembarca a Barcelona
La fundació obre un nou espai per reflexionar sobre la sostenibilitat al Poblenou
BarcelonaEl Poblenou, que al segle XIX tenia la principal concentració industrial de tot el país, allotjarà una nova finestra al món rural. Es tracta de la nova seu de la Fundació Carulla, que fins ara tenia les oficines a la Via Augusta i que acostarà el Museu Terra. Cultura Rural Sostenible (abans Museu de la Vida Rural) de l'Espluga de Francolí als estudiants d'escoles i instituts de Barcelona. Es tracta d'un edifici de tres plantes, de més de 1.500 metres quadrats, que tindrà un espai d'exposicions i sales per fer activitats i tallers, i un nou coworking cultural amb vint taules de treball. "Volem acollir projectes transformadors i des d'aquest espai promoure la reflexió sobre com podem generar sostenibilitat a les ciutats amb l'ajuda del ric patrimoni rural que tenim al museu", explica Marta Esteve, la directora de la Fundació Carulla.
Les exposicions aniran adreçades sobretot a estudiants, però l'edifici també s'obrirà a la ciutadania en general. El programa es posarà en marxa a partir del setembre del 2024, però al febrer ja hi haurà una petita exposició sobre el passat rural del Poblenou comissariada per Julià Guillamon, que es podrà veure fins al juny. "La idea és també acostar el Museu Rural als estudiants de Barcelona i l'àrea metropolitana que no poden desplaçar-se fins a l'Espluga de Francolí", detalla Esteve.
Al carrer Almogàvers, 214, també s'hi traslladarà l'Editorial Barcino, el segell editorial de la Fundació Carulla que treballa per recuperar i difondre els clàssics catalans i que al llarg del 2024 celebrarà el centenari de la creació amb actes previstos ja a la nova seu. També es farà créixer l’activitat al voltant de les diferents línies de premis i programes d’impuls de la fundació (Premi Lluís Carulla, Premis Baldiri Reixac i Premis Francesc Candel).
L’edifici, original del 1962, és obra de l’arquitecte José M. Segarra, l'autor de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona, i feia molts anys que estava tancat. Amb l'obertura de la nova seu, la Fundació Carulla ha volgut també fer un el canvi de nom del Museu de la Vida Rural, que aquest gener ha passat a anomenar-se Museu Terra. Cultura Rural Sostenible, i que fa més de trenta-cinc anys que posa l'èmfasi en el coneixement rural amb més de 5.000 peces, objectes i fotografies.