El Museu de Lleida inicia els tràmits per enviar peces d'art a l'Aragó a l'espera d'un recurs
No veuen viable fer el trasllat abans del 15 de febrer, com demanava el jutge
El Museu de Lleida ha obert un concurs públic per traslladar a l'Aragó les 111 obres d'art originàries de parròquies de la Franja, en compliment de l'última sentència judicial. En teoria, el 15 de febrer era el termini màxim per fer-ho. Des del museu assenyalen que aquest tràmit implicarà anar més enllà de la data fixada per resoldre el concurs i dur a terme el trasllat amb garanties. El Consorci del Museu de Lleida ja ha presentat al·legacions contra la interlocutòria judicial. Sosté que la sentència no és ferma, ja que ha estat recorreguda per la part catalana davant l'Audiència Osca.
Les bases del contracte que licita el Museu de Lleida estableix que el trasllat de les 111 peces d'art a Barbastre s'haurà de fer "d'acord amb els estàndards museístics de rigor, de manera que no es causin danys". Així mateix, fixa que les empreses "hauran d'acreditar la seva experiència en obres similars i demostrar la qualitat dels treballs realitzats en els cinc últims anys" i els exigeix "confidencialitat" en relació amb totes les dades i informacions relacionades amb la contractació. El pressupost de licitació per al trasllat és de 34.500 euros sense IVA i de 41.745 euros amb l'IVA inclòs. El termini per presentar ofertes finalitza el 9 de febrer.
Des del Museu de Lleida han explicat que la licitació és un tràmit administratiu per tal que el jutge "no vegi mala intenció" per part de l'equipament. Tot i això, des del museu esperen en els pròxims dies la resposta del jutjat a les al·legacions presentades des del Consorci del Museu de Lleida contra l'execució provisional de la sentència del 10 de desembre del 2019. Abans el jutjat de Barbastre va dictaminar que les 111 obres d'art de la Franja que es troben al Museu de Lleida són propietat de 43 parròquies aragoneses. D'aquesta manera, donava la raó al bisbat de Barbastre-Montsó, ja que entén que les obres es van cedir en dipòsit al bisbat de Lleida, que posteriorment les va dipositar al Museu de Lleida, sense el consentiment del bisbat aragonès i sense els requisits canònics. El Consorci del Museu de Lleida, el bisbat de Lleida i la Generalitat van recórrer la sentència a l'Audiència d'Osca, reiterant que les obres estan catalogades i formen part de la col·lecció de l'equipament i, per tant, confiant que l'Audiència els acabarà donant la raó i les obres no sortiran de Lleida.