El Museu de Lleida ha d'entregar aquest dilluns les 111 obres d'art sacre de la Franja

La Generalitat va presentar al·legacions a l'execució de la sentència però el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó les va denegar hores després

El frontal de Tresserra, una de les 111 obres que el bisbat de Barbastre-Montsó reclama a Catalunya als tribunals civils
14/02/2021
2 min

BarcelonaEl jutjat número 1 de Barbastre va ordenar, a finals del desembre passat, el lliurament a l'Aragó abans del 15 de febrer de les 111 obres de les parròquies de la Franja que hi ha al Museu de Lleida. Aquest divendres, tres dies abans del final del termini, el jutjat va acceptar la intervenció de la Generalitat de Catalunya i li va donar cinc dies hàbils per formular al·legacions. Calia, per tant, respectar "un nou calendari de lliurament".

Hores després, però, el Tribunal Superior de Justícia d'Aragó comunicava que "la jutge del jutjat de Barbastre" Pilar Juste no havia "suspès el termini de lliurament dels béns de Barbastre, fixats per al 15 de febrer del 2021". "En cas que els béns no s'entreguin en el termini establert per part de la interlocutòria d'execució provisional –continua el text– s'adoptaran les mesures pertinents". Es podrien imposar multes mensuals i fins i tot es podria incórrer en responsabilitat penal.

Tres anys de litigi

La denúncia del bisbat de Barbastre-Montsó al de Lleida es remunta al febrer del 2018 i va ser vista com una prolongació de l’aplicació de l’article 155 en el cas Sixena. Després de precipitar el retorn a l’Aragó de 44 béns del monestir de Sixena del Museu de Lleida l’11 de desembre del 2017, la part aragonesa va agafar embranzida tenint, a més, les sentències vaticanes del cas a favor. Malgrat tot, les obres estan protegides per la llei del patrimoni cultural català.

La sentència del jutjat de Barbastre del 10 de desembre del 2019 conclou que la propietat de les 111 obres d'art de la Franja en litigi són propietat de 43 parròquies aragoneses com les de Saidí, Tamarit de Llitera, Torrent de Cinca o Vallobar. Dona així la raó al bisbat de Barbastre-Montsó perquè entén que les obres es van cedir en dipòsit al Bbisbat de Lleida, que posteriorment les va dipositar al Museu de Lleida, sense el consentiment del bisbat de Barbastre-Montsó i sense els requisits canònics. 

stats