Cultura15/06/2018

El primer Museu de la Guerra Civil té pressupost i es farà a Terol

L'edifici tindrà 3.500 metres quadrats i una comissió d'experts vetllarà pel seu contingut

Sílvia Marimon
i Sílvia Marimon

BarcelonaEl projecte de fer un Museu de la Guerra Civil a Terol –va ser un encàrrec del govern de l'Aragó– té deu anys, però finalment sembla que es farà realitat. El govern de l'Aragó té previst començar les obres el 2019 i s’hi destinaran 8,7 milions d’euros. “Es fa a Terol perquè és una de les poques ciutats que van canviar de mans en diverses ocasions, va ser bombardejada pels dos bàndols, pràcticament va quedar arrasada”, assegura l’arqueòleg i professor de didàctica de les ciències socials a la Universitat de Barcelona, Joan Santacana, que va elaborar el projecte museogràfic amb el desaparegut historiador i militar Gabriel Cardona.

L’any vinent farà 80 anys que va acabar la Guerra Civil, però fins ara cap govern ni local ni autonòmic ni central ha posat els recursos per fer realitat un museu que l’expliqués. Fa un parell d’anys un grup d’historiadors –entre ells hi havia Pelai Pagès, Richard Blair (el fill de George Orwell) i l’escriptor Colm Tóibín– va fer campanya per fer un Museu de la Guerra Civil a Barcelona, però la idea no va prosperar.

Cargando
No hay anuncios

El govern de l'Aragó ja té l’espai, un solar a l’avinguda Saragossa, per ubicar l’edifici dissenyat per l’arquitecte Toni Casamor de BCQ Arquitectura Barcelona, que tindrà 3.500 metres quadrats, amb una entrada subterrània i tres plantes. "Hem adequat l'edifici al projecte museogràfic de Santacana, la forma de l'edifici no serà gaire espectacular perquè volem que sigui sobretot una experiència especial, el tema que tracta és molt sensible per a tothom –diu Casamor–. L'accés serà com entrar en una trinxera i la sala de l'exposició permanent serà longitudinal amb un audiovisual al final". L'edifici es farà també amb terra compactada per recordar l'aridesa de Terol i també d'una guerra que en molts aspectes va ser molt primitiva. També hi haurà espais per a exposicions temporals, una biblioteca i espais per a les associacions i per a activitats divulgatives, un auditori, una cafeteria i una botiga. La part més comercial i museística estarà separada, i el jardí es destinarà a un ús més memorialístic i d'homenatge.

Una comissió d’experts internacional presidida per l’historiador valencià Javier Paniagua, i de la qual formen part Paul Preston, Stanley G. Payne, Alberto Sabio i Eloy Fernández Clemente, entre d'altres, vetllarà pel seu contingut. Hi haurà una altra comissió formada per experts locals i especialistes en la batalla de Terol. “La Guerra Civil va ser un conflicte d’idees, dues maneres de concebre el futur –explica Santacana–. Va ser una experiència traumàtica. No és fàcil enfocar aquest tema, s’explicarà tot, les causes, la situació del país, les ideologies, el paper de l’Església i els militars, els moviments de tropes, els xocs bèl·lics. Va ser una guerra molt primitiva, el patiment de la població civil...” El repte és que el museu sigui per a tothom i reflecteixi totes les memòries i sensibilitats. Consensuar el contingut i com s'explica no serà fàcil. "El procés serà intens", diu Casamor, que recorda que de moment hi ha l'avantprojecte i que la intenció de l'Aragó és començar les obres d'aquí sis mesos.

Cargando
No hay anuncios

A tot el territori espanyol hi ha espais on s’expliquen batalles –com els centres d’interpretació de la Batalla de l’Ebre– o aspectes del conflicte, com el Museu de l’Exili, però no hi ha cap lloc on hi hagi un relat global.