Pablo Hasél entra a la presó

El músic ha estat detingut aquest matí a la Universitat de Lleida

Pablo Hasél surt de la Universitat de Lleida detingut pels Mossos
Imma González i Núria Juanico Llumà
16/02/2021
4 min

LleidaPablo Hasél ha entrat a presó després de ser detingut aquest matí a la Universitat de Lleida pels Mossos d'Esquadra. El músic, condemnat a nou mesos i un dia de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, ha ingressat al Centre Penitenciari de Ponent. El raper també va ser condemnat amb diverses multes que, com que no les ha pagat, es traduiran en més dies de presó. En total, Hasél haurà d'estar privat de llibertat durant dos anys, quatre mesos i 15 dies.

Durant la detenció, Hasél no ha mostrat resistència, només ha llançat crits de "no ens doblegaran mai" i en defensa de la lluita contra les institucions. Era el final d'una nit i matinada en què el músic i un grup de manifestants han esperat junts per intentar impedir la intervenció dels Mossos. Hasél s'havia tancat dilluns al matí a la Universitat de Lleida, on ha passat les últimes hores. Aquest matí desenes de mossos han entrat al centre i han identificat les persones que s'hi han tancat per acompanyar-lo. Els joves no han mostrat resistència. Pablo Hasél ha quedat envoltat d'un últim cordó de manifestants per alentir la detenció i, mentre els mossos esperaven per agafar-lo, feia crides a l'"amnistia total". També se sentien crits de "llibertat Pablo Hasél" i "no podreu amb tots el Pablos". La premsa ha pogut entrar amb la policia. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha dit que els Mossos d'Esquadra han actuat com a policia judicial i han hagut de complir les ordres de l'Audiència Nacional sobre l'empresonament de Hasél.

El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, ha dit a Catalunya Ràdio que aquest final "significa un fracàs". "No s'hi hauria d'haver arribat mai. Un fracàs per part de qui té responsabilitats en aquest afer", ha dit. Ha explicat que ahir van parlar amb Hasél quan es van tancar a la universitat i que esperaven poder arribar a un acord. "No tinc cap autoritat sobre els Mossos, jo poc podia fer", ha afegit. També ha apuntat: "Se'ns fa difícil d'entendre que una persona que defensa la llibertat entri a una universitat i posi cadenes a les portes. Aquí hi ha de cabre tothom mentre faci servir mètodes pacífics", ha dit Puy, que ha lamentat les imatges de la policia a la universitat. "Jo vaig apostar pel diàleg. La situació és complicada. A la universitat l'única arma que hi ha és la paraula i la paraula serveix per convèncer, i no per vèncer. Aquest és el camí que intentàvem".

Els Mossos han entrat aquest dimarts al matí a la Universitat de Lleida per detenir Pablo Hasél.

Després que divendres passat, 12 de febrer, s'esgotés el temps que s'havia donat a l'activista per entregar-se voluntàriament al centre penitenciari de Ponent per complir una condemna de nou mesos i un dia de presó per enaltiment al terrorisme i injúries contra la Corona, Hasél s'havia tancat dilluns al migdia amb una vintena de membres de la plataforma a favor de la seva llibertat a l’edifici del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL), amb la intenció de mostrar la seva oposició a la sentència.

Els Mossos, aquest dimarts al matí, han muntat un dispositiu per detenir el raper. Després d'accedir a l'edifici del rectorat, els agents han pujat fins a la tercera planta, on hi havia Hasél. La intenció dels Mossos ha sigut treure els manifestants d'un en un per poder identificar-los, tot i que des de la plataforma han fet crides perquè més gent s'acostés a l'edifici del rectorat a donar suport.

L'interior de l'edifici del rectorat de la Universitat de Lleida, amb els Mossos a l'interior

El raper, conscient que la seva detenció era cosa d'hores, aquest dilluns a la nit ha fet diversos tuits: "No podem permetre que ens dictin què dir, què sentir i què fer. Si ho fem, la seva repressió haurà guanyat. En cas contrari, queden debilitats. Estan ben organitzats per negar-nos drets i llibertats, només queda organitzar-nos millor per conquerir-los", ha dit, i ha afegit: "Em vaig quedar aquí sense exiliar-me per contribuir més a difondre el missatge, a la mobilització i sobretot a l'organització. M'empresonaran amb el cap alt per no haver cedit al seu terror, per haver aportat el meu gra de sorra al que he dit. Tots podem fer-ho".

Hasél ha indicat a Twitter també que "les injustícies tenen uns culpables" i que ell els ha "assenyalat alt i clar, amb legítima i necessària ràbia". "Volen impedir que expliquem les seves polítiques criminals i enemigues de la classe treballadora per evitar que es prengui consciència i, per tant, la lluita organitzada. No ho aconseguiran", ha conclòs. L'últim tuit reprodueix els tuits pels quals serà empresonat.

Una cinquantena de persones, identificades

Els Mossos d'Esquadra han identificat una cinquantena de persones que estaven protegint al raper Pablo Hasel a la Universitat de Lleida per evitar la seva detenció, recull l'ACN. Segons l'intendent de la Regió Policial de Ponent, Jordi Dalmau, els agents han pogut fer una "entrada neta" a l'edifici per detenir a Hasel ja que la gent de dins no ha presentat "molta resistència" i no ha calgut fer servir les defenses. Al dispositiu hi ha participat un important nombre d'agents de la brigada mòbil Arro i de seguretat ciutadana. La Guàrdia Urbana de Lleida ha controlat el trànsit a l'entorn del rectorat.

La Universitat de Lleida després del desallotjament

L'intendent Jordi Dalmau ha assenyalat que malgrat a l'edifici del Rectorat hi havia barricades fetes pels joves que s'havien tancat a l'interior, el dispositiu d'entrada per detenir Pablo Hasel "ha anat bé". Els mossos van rebre dilluns l'ordre de detenció i ingrés a presó per part de l'Audiència Nacional i aquest dimarts al matí s'ha muntat el dispositiu per fer efectiva l'ordre.

stats