Mortadel·lo i Filemó entren en campanya electoral
La sàtira política protagonitza el nou àlbum dels personatges
BarcelonaLa febre electoral ha arribat a la TIA. En el nou àlbum de Mortadel·lo i Filemó, que arriba avui a les llibreries, els personatges creats per Francisco Ibáñez s’apunten a la cursa pel govern espanyol i formen els seus propis partits polítics. Els dos protagonistes creen el Partit Mortadel·lista i Filemoner Espanyol, el Professor Bacteri el CUL (Científics Units per la Llibertat), l’Ofèlia el FIFA (Femelles Irrompent Fulminant i Arrasant). Després de l’èxit d’El tresorer, que ja porta 130.000 exemplarsEl tresorer venuts (10.000 en català), Eleccions! (Ediciones B) continua la tònica de contemplar de reüll l’actualitat política per treure’n suc. “Però no faig crítica social, per a això cada diari ja té els seus ninotaires -alertava Ibáñez ahir en la presentació del còmic-. Mortadel·lo i Filemó no són crítics polítics. La política és només l’excusa per desenvolupar les mil i una parides que al lector li agraden”.
Per les pàgines d’Eleccions! hi desfilen cares familiars de l’escena política: un tal Mamert Rajoy del Partit Papil·lar, una política valenciana que es presenta pel partit de La Caloreta, un polític amb cueta que promet “vacances de cent set dies a l’any, salaris com el del Ronaldo en amunt i un quiròfan per habitant”, etc. “Va haver-hi un temps en què si feia sàtira dels polítics m’enviaven a picar pedra! -recorda Ibáñez-. Això no vol dir que ara els polítics siguin els protagonistes, en realitat no passen de simples comparses. I no em decanto mai pels uns o els altres. Els cauen garrotades a tots igual”.
Als 79 anys, Ibáñez continua en plena forma. “Treballo les mateixes hores al dia que fa 50 anys. El que passa és que abans la mà es movia com una papallona i ara com un tren de mercaderies”, riu. Cada nou àlbum que publica és un esdeveniment, però encara més en el cas d’Eleccions!, del qual ja s’ha fet una primera tirada de 100.000 exemplars i se’n prepara una segona. “És la tirada més important que s’ha fet mai d’un àlbum de Mortadel·lo i Filemó”, assegura Ernest Folch, director editorial d’Ediciones B, que anuncia un acte especial de cara al març del 2016, coincidint amb els 80 anys d’Ibáñez . “Ho celebrarem com cal”, es limita a dir Folch, que no vol donar pistes sobre el contingut de la celebració. Tot sembla apuntar que el 2016 es podria complir un vell anhel dels fans d’Ibáñez: la publicació de nou material del mític 13 Rue del Percebe.
El que no està previst a curt termini és que el tema de la independència de Catalunya tingui protagonisme a les pàgines de Mortadel·lo. “Es podria fer perfectament, quedaria un àlbum molt bonic. Però tindríem un problema, perquè Mortadel·lo i Filemó es ven en països que no estan al cas de les nostres coses. I tampoc vull tocar temes que afectin només una part d’Espanya”, es justifica Ibáñez, que afegeix que ja està una mica cansat de la política. “No crec que torni a tocar el tema fins d’aquí 50 anys”, bromeja.
Incombustible, l’autor no preveu encara retirar-se. Tot i que de vegades s’avorreix dels personatges, encara es veu amb ganes d’explicar noves històries. “Però si arriba el dia que no se m’acut cap idea per a una historieta, agafo un misto i cremo la taula de dibuix, els llapis i les làmines”, afirma. No veu amb mals ulls que, un cop que ell abandoni la sèrie, uns altres autors la continuïn. “Mortadel·lo i Filemó no han de morir amb mi, no sóc tan important -diu-. A més, ara hi ha dibuixants fabulosos. El que veig més complicat són els guions, perquè els meus són molt personals. Però jo seria feliç si continuessin, com passa amb l’Astèrix”.