Mor el sociolingüista i fundador de l'ANC Miquel Strubell

Responsable del primer servei de normalització lingüística de la Generalitat, poc abans de morir va escriure una 'Carta a Europa' reclamant el dret a l'autodeterminació

BarcelonaEl sociolingüista Miquel Strubell i Trueta, que va ser el primer cap del servei de normalització lingüística de la Generalitat als anys 80 i posteriorment un dels fundadors de l'ANC, ha mort aquesta nit als 72 anys, segons ha informat la família en una piulada al seu compte de Twitter. "Va dedicar la seva vida al país i a la família amb generositat, honradesa i sentit de l'humor". La notícia ha generat una onada de reaccions, com les de la presidenta del Parlament, Laura Borràs; els expresidents de la Generalitat Carles Puigdemont i Quim Torra; el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. "El trobarem molt a faltar; el seu caràcter, el seu talent, el seu compromís insubornable i exemplar han estat un privilegi per a Catalunya", ha escrit Puigdemont. "Com el seu avi, el Dr. Trueta, en Miquel estava deslligat de qualsevol compromís menys del de servir la nostra pàtria. Ho ha fet amb generositat, humanitat i elegància. Un ciutadà exemplar. Un amic inoblidable", ha dit Torra. També ha fet públic el seu condol el president Aragonès. "Ens deixa un gran ciutadà compromès amb el país, la llengua i la cultura catalanes i amb l’educació".

Cargando
No hay anuncios

Nascut el 1949, Miquel Strubell va ocupar diversos càrrecs tècnics de la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat i es va especialitzar en l'estudi i la gestió de la diversitat lingüística europea. Precisament, lamentava al desembre en declaracions a l'ARA que la universitat no té en compte el multilingüisme a l’hora de formar els mestres: "Els plans d’estudi estan fets per un suposat món monolingüe, no hi ha prou formació en tècniques d’immersió ni per gestionar la diversitat".  

La formació de Miquel Strubell va arrencar a Oxford en el camp de la psicologia. Es va llicenciar en psicologia i fisiologia a la universitat anglesa i més endavant va fer un màster en psicologia de l'educació a la Universitat de Londres, a més de la llicenciatura en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1980 va ser anomenat cap del Servei de Normalització Lingüística de la Generalitat, càrrec en què va ajudar a posar les bases de l'actual model lingüístic, i també va ser el director de l'Institut de Sociolingüística Catalana. Un altre tram de la seva trajectòria el va desenvolupar a la UOC, primer com a director adjunt dels estudis d'humanitats i filologia, i més endavant com a director de la Càtedra Linguamón-UOC de Multilingüisme.

Cargando
No hay anuncios

Entre els seus llibres destaquen Llengua i població a Catalunya (1981) i també Estudis i propostes per a l'extensió de l'ús social de la llengua catalana (1991), que va coordinar. Per al Parlament Europeu també va coordinar dos informes: un sobre les minories lingüístiques als estats que estaven negociant entrar a la Unió Europea i un altre sobre les llengües europees menys utilitzades.

Una punyent carta a Europa contra la repressió de l'1-O

Després de fer-se pública la notícia, Miquel Strubell fill ha fet pública una Carta a Europa del seu pare on reclamava el dret de Catalunya a l'autodeterminació després de la repressió de l'1-O: "Fa quatre anys, el Consell d'Europa, la Comissió Europea i el Parlament Europeu van defraudar de manera vergonyosa i terrible milions de catalans que aspiren a una cosa perfectament legítima; l'autodeterminació [...] El fet que les tres organitzacions hagin defraudat és per a mi, i m'atreveixo a parlar en nom de milions de persones, una renúncia absolutament repugnant sota la pressió del que només es pot definir com un autèntic estat assetjador, el regne d'Espanya", diu la carta.

Cargando
No hay anuncios