Obituari

Mor l'escriptora, activista i feminista bell hooks

Prolífica escriptora, va estudiar sobretot les identitats i els sistemes d'opressió, dominació i discriminació

ARA
2 min
bell hooks

Nascuda amb el nom de Gloria Jean Watkins, bell hooks va néixer el 1952 a Kentucky (Estats Units). Prolífica escriptora i activista feminista negra, es va dedicar sobretot a estudiar les identitats i els sistemes d'opressió, dominació i discriminació. Són obres seves Ain't I a woman? Black women and feminism (1981), Yearning: race, gender, and cultural politics (1990), Where we stand: class matters (2000) o Writing beyond race: living theory and practice (2013). En català, Tigre de Paper va publicar La voluntat de canviar, on l'autora parla sobre la masculinitat tòxica: “Tothom necessita estimar i ser estimat, fins i tot els homes. Però per conèixer l’amor, els homes han de poder veure les formes en què la cultura patriarcal els impedeix conèixer-se a si mateixos, estar en contacte amb els seus sentiments, estimar”, va escriure. L'autora convidava els homes a fer un exercici d'introspecció per qüestionar-se qui són, quin lloc ocupen al món i des d’on volen fer-ho.

La família de l'autora ha estat qui ha comunicat la seva mort a les xarxes socials. L'autora, que tenia 69 anys, ha mort a casa seva envoltada de la seva família.

Fins i tot el seu pseudònim és una declaració d'intencions. El nom de bell hooks sorgeix dels noms de la seva mare i la seva àvia. L'escrivia sempre en minúscules, perquè per a ella el més important en els seus treballs és "la substància dels llibres, no el que soc".

Hooks no es limitava a denunciar la “interseccionalitat” dels factors de dominació, sinó que insistia en les aportacions positives d’individus i grups usualment considerats exteriors al feminisme, com per exemple les dones del Tercer Món, que se solen veure únicament com a víctimes del sexisme i de la pobresa; les persones anomenades indígenes, que sovint encara transmeten un llegat cultural que es tendeix a menysprear, i també els homes en general, sense els quals, creu hooks, cap transformació seria possible.

stats