Mor Harper Lee, l'autora de 'Matar un rossinyol'
L'escriptora, que tenia 89 anys i vivia en una residència, havia vist publicat el seu segon llibre aquest estiu, 'Vés i aposta un sentinella'
BarcelonaL'escriptora nord-americana Harper Lee ha mort als 89 anys. Ha confirmat la notícia l'alcalde de Monroeville, on havia nascut el 1926 i on vivia en una residència.
Lee era l'autora de la novel·la 'Matar un rossinyol', que no només va aconseguir el Pulitzer el 1961 i va ser adaptada al cinema en una famosa pel·lícula amb Gregory Peck (1962), sinó que ha arribat a vendre més de 40 milions d’exemplars arreu del món. És considerada un clàssic modern de la literatura americana, una de les millors novel·les d’aprenentatge de la segona meitat del segle XX. L'autora hi denunciava el racisme al sud dels Estats Units durant la dècada dels 30, en plena depressió econòmica, a través del personatge recte i sense fissures d'Atticus Finch, un advocat que representa un home negre acusat injustament d’haver violat una dona blanca. Per al personatge, Harper Lee es va inspirar en el seu pare: també ell havia defensat, a la dècada dels 30, diversos acusats negres.
Fins fa un any, aquesta era l'única novel·la de l'autora, que mai més va publicar. Per això va ser una sorpresa quan al febrer els representants de Lee –que estava cega, sorda i amb problemes de memòria des del 2007– van descobrir el manuscrit de 'Vés i aposta un sentinella', després de dècades desaparegut. Aquest estiu es va publicar la seqüela de la novel·la,en un gran llançament internacional que, per exemple, va vendre 105.000 exemplars al Regne Unit en un dia. En realitat, però, es tractava d'un esborrany escrit abans de l'obra que li donaria la fama. A 'Vés i aposta un sentinella' Atticus Finch té 72 anys, ha deixat de ser el model de conducta en qui els joves estudiants de dret s’emmirallaven –va fer créixer les vocacions– per convertir-se en un ressentit i un racista.
Llegeix el primer capítol de 'Vés i aposta un sentinella'L'esperada publicació va fer córrer rius de tinta. Perquè ella havia afirmat amb vehemència que no tornaria publicar, tot i que també hi havia qui sabia de l'existència de la segona obra des de feia temps. Els misteris que envolten la publicació es multipliquen. Després de certificar que es tractava d'un manuscrit de Lee, semblava que la mort de l’última germana de Lee, Alice, l’any 2014, havia estat decisiva perquè es desbloquegés la publicació del llibre. L’única declaració de l'escriptora que ha transcendit després que se li entregués un exemplar del llibre és la resposta que va donar sobre si mai havia pensat que el llibre es publicaria: “Esclar que sí. No sigueu ximples!”, va dir.
La relació amb Truman Capote
Harper Lee va néixer a Alabama, va estudiar a Oxford i acabaria sent secretària a Nova York del seu amic d'infantesa Truman Capote, a qui va assistir quan escrivia 'A sang freda' (1966) i de qui es va distanciar perquè es va sentir traïda quan Capote no va mencionar la seva feina i només la va citar a la dedicatòria, compartida amb el company de Capote. Aquest any sortirà 'Tru & Nelle', un llibre juvenil sobre la seva relació de petits, des que eren veïns, que documenta una amistat fonamentada en la passió per les novel·les de detectius i l'admiració per Sherlock Holmes.
Sembla que Capote és qui la va impulsar a escriure 'Matar un rossinyol' després del cas Scottsboro Boys (nou adolescents negres van ser acusats injustament de violar dues dones blanques), que és el que va fer aflorar la sensibilitat antiracista de la jove d'Alabama. L'autora, però, en renegaria: "Truman era psicòpata, creia que les normes s'aplicaven a tothom però no a ell", havia dit.