Mor Esther Bejarano, una de les últimes supervivents de l'orquestra d'Auschwitz
Va dedicar tota la seva vida a lluitar contra l'oblit i el feixisme
"Esther Bejarano va sobreviure a Auschwitz perquè va tocar l'acordió a l'orquestra del camp de concentració. Va dedicar la seva vida a la música i a la lluita contra el racisme i l'antisemitisme. Aquesta nit ha mort a l'edat de 97 anys", assegurava ahir a la nit a través de les xarxes socials el director del centre Anne Frank, Meron Mendel.
Bejarano va ser deportada el 1943 a Auschwitz, quan tan sols tenia 18 anys. La van destinar a l'orquestra femenina que tocava quan entraven i sortien els presos. No dominava l'acordió però estava convençuda que si no ho feia no sobreviuria: "He d’aconseguir fer-ho; en cas contrari, moriré'”, explicava. El novembre del 1943 la van traslladar a Ravensbrück i es va escapar de la Marxa de la Mort. Bejarano relatava sovint com va ser testimoni dels crims a les cambres de gas i com patia cada dia, creient que ella seria la següent. “No hi va haver cap dia que no tingués por.”
Els seus pares i una de les seves quatre germanes van ser assassinats. Quan va acabar la Segona Guerra Mundial va anar Israel però va tornar a Alemanya el 1960. A la dècada dels 80, amb la seva filla Edna, va crear el grup musical Conicidence i cantaven cançons en hebreu del gueto i antifeixistes. Durant tota la seva vida va explicar en centenars de conferències el seu testimoni de l'Holocaust, en què alertava dels perills de l'extrema dreta i defensava l'ajuda als refugiats: "No teniu la culpa del que va passar. Però us convertiu en culpables si no voleu saber res d'aquella època. Heu de saber què va passar i per què va passar", explicava. Va publicar cinc discos i va escriure diferents llibres autobiogràfics. L'últim va ser el 2013, amb records de la seva vida.