Obituari
Cultura30/10/2014

Mor Domènec Pastor, autor de més de 50 obres sobre espionatge

Va combatre el franquisme i va rebre amenaces per fer públics documents sobre els serveis d'intel·ligència

Sílvia Marimon
i Sílvia Marimon

BarcelonaDomènec Pastor Petit (Hospitalet de Llobregat, 1927), escriptor i autor de més de 50 obres sobre l'espionatge, ha mort aquesta matinada als 87 anys. "Era molt lluitador, va començar a escriure sobre espionatge als anys 60. Va ser un dels primers a entrar a l'Arxiu de Salamanca a finals dels 70. El van amenaçar de mort en més d'una ocasió", explica el seu germà, Jordi Pastor.

"Quan va esclatar la Guerra Civil era petit, però la va viure intensament, amb els bombardejos i amb tota la família al front", recorda el seu germà. "Era molt catalanista i un convençut antifeixista", afegeix. Domènec es va iniciar en el món de l'espionatge el 1962 amb 'Espías en acción' i va continuar amb una extensa bibliografia: 'Espies catalans', 'La Cinquena Columna a Catalunya', 'Hollywood respon a la Guerra Civil', 'Famèlica postguerra', 'L'espia La blonde a l'Ebre', 'La República devastada', 'Traïdors a Catalunya'...Va arribar a ser finalista dels premis Planeta i la darrera obra que va publicar tenia apunts autobiogràfics: 'Posta de sol sense lluna: memòries d'infantesa de la Guerra Civil'.

Cargando
No hay anuncios

"Va viatjar moltíssim i va entrevistar molts espies alemanys, anglesos, nord-americans i, fins i tot de la KGB, sobretot relacionats amb la Segona Guerra Mundial", explica el seu germà. Domènec també va investigar a fons la xarxa d'espionatge franquista. Com recorda el seu germà, va ser un dels primers a entrar els arxius de Salamanca on va localitzar la documentació sobre l'SIFNE, la xarxa d'espionatge franquista que operava des de França i que va servir per interceptar vaixells carregats d'armes per als republicans, però també per bombardejar ciutats com Barcelona i Lleida. A la documentació, en bona part informes de la policia de Marsella, hi apareixien els noms de Josep Pla i Carlos Sentís. De fet, Domènec Petit va intercanviar correspondència amb Pla. Entrar a l'arxiu de Salamanca no va ser fàcil: "No només perquè li van posar molts obstacles, sinó perquè no volien que fes pública la documentació i el van amenaçar", explica Jordi Petit. "Sempre explicava que quan va entrar a l'arxiu de Salamanca va tenir la sensació que entrava a unes golfes on hi havien guardat un botí de guerra", afegeix el seu nebot, Carles Pastor.

Al seu fons personal, que es pot consultar a la Biblioteca del Pavelló de la República, hi ha interessant correspondència amb personalitats del món de la política (Indira Gandhi, Santiago Carrillo, Frederica Montseny, Josep Tarradellas...) i de la cultura (Buero Vallejo, Salvador Espriu, Jean Cocteau, Ramon J. Sender...).

Cargando
No hay anuncios

Com a llegat, deixa una llarga investigació sobre el subsòl de l'espionatge. Va ser un escriptor compromès i de sòlides conviccions democràtiques i pacifistes.