Mor Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals, als 101 anys

Nascut a França, va créixer al País Valencià i sempre va insistir que no es podia parlar de guerra civil

Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals
2 min

Josep Almudéver, segurament un dels últims brigadistes internacionals que encara podia oferir el seu testimoni, ha mort als 101 anys. Vivia a França, on es va exiliar el 1947, però tornava sovint al País Valencià. Almudéver va néixer a la població francesa de Marsella, però va passar la major part de la seva infantesa a Alcàsser, d'on era originària la seva família. Era allà quan va esclatar la Guerra Civil. Aleshores tan sols tenia 17 anys i va falsificar la documentació per poder allistar-se i combatre amb el batalló Pablo Iglesias. El van ferir al front d'Aragó el maig del 1938 i, després d'uns mesos a l'hospital, va voler reintegrar-se a la seva unitat, però no el van deixar. Va ser aleshores quan es va unir a les Brigades Internacionals, aprofitant que tenia la nacionalitat francesa, i va combatre amb els italians de Carlo Rosselli.

El 23 de setembre del 1938, el govern republicà va ordenar la retirada immediata de tots els voluntaris estrangers i poc temps després Almudéver va ser repatriat. Tanmateix, va decidir no quedar-se a França i va tornar a València per seguir combatent. Quan va acabar la guerra el van fer presoner i va passar per l'infern dels camps de concentració franquistes de Los Almendros i Albatera. Després el van jutjar i el van enviar a les presons de Porta-Coeli, la Model i Aranjuez, on les condicions eren molt precàries perquè estaven sobresaturades.

Quan el van deixar en llibertat condicional va intentar trobar feina a Alcàsser i va continuar combatent en la clandestinitat. Entre el 1944 i el 1947 va col·laborar amb l'Agrupació Guerrillera de Llevant i quan el van descobrir va haver d'exiliar-se a França. Allà vivia des del 1947, però sovint tornava a València per explicar els més joves l'experiència de la guerra i la importància de la seva lluita. Sempre va dir que no es podia dir que el conflicte que va viure fos una guerra civil, perquè el bàndol franquista va rebre des de l'inici de la guerra fins al final el suport dels feixistes italians i dels nazis. Al documental El último brigadista recordava la terrible experiència de veure com afusellaven els seus companys. "Els afusellen als tres. Un crida «visca la República», l'altra «visca el socialisme» i l'altre «visca el comunisme», un tir de gràcia a cadascú i al pou", explica. Després de recordar la mort d'altres companys comenta: "És molt criminal tot això, tenia 19 anys, ¿per quin motiu...?"

El juliol del 2019, la Generalitat Valenciana li va retre un homenatge. "Josep Almudéver va ser una de les persones que va lluitar perquè aquest país pogués tornar a tenir drets democràtics i llibertats. Representa la memòria viva d'aquesta història que s'ha de recordar i tenir molt present per poder avançar cap a una democràcia més plena i més justa", va dir l'actual consellera de Participació Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo. En aquell moment, Almudéver va assegurar que els milicians representaven la voluntat dels treballadors espanyols i que van combatre perquè era necessari fer fora el feixisme espanyol. Va tornar a repetir que dir que tot plegat havia estat una guerra civil era "una gran mentida".

stats