Música

Mor la compositora finlandesa Kaija Saariaho als 70 anys

L'artista va celebrar el seu últim aniversari al Palau de la Música amb un concert de cambra que commemorava la seva trajectòria

La compositora finlandesa Saariaho Kaija.
2 min

BarcelonaLa compositora finlandesa Kaija Saariaho (Hèlsinki, 1952) ha mort als 70 anys aquest divendres al matí a casa seva, a París, on residia des del 1982. Segons ha informat la seva família en un comunicat, li havien diagnosticat un càncer cerebral incurable contra el qual havia lluitat els últims dos anys, tot i viure-ho en privat "per mantenir un estat mental positiu i centrar-se en la seva feina". Saariaho va celebrar el seu 70è aniversari al Palau de la Música el 14 d'octubre de l'any passat amb un concert de cambra que commemorava la seva trajectòria i en el qual es va poder gaudir de la seva obra, molt vinculada a la natura.

Reconeguda internacionalment, Saariaho va formar part de l'avantguarda musical de l'escena finlandesa i europea en ciutats com Friburg, Darmstadt i París, on es va formar a l’Institut de Recerca i Coordinació d’Acústica i Música (IRCAM) i va experimentar amb la música electrònica i amb noves formes de creació que va integrar en la tradició de l'orquestra moderna i de l'òpera. Autora de més d'un centenar d'obres, entre les quals cinc òperes i vuit concerts, el seu debut internacional va ser l'òpera L'amour de loin.

Entre les seves obres més reconegudes hi ha la peça instrumental Verblendungen (1984) i l'electrònica Lichtbogen (1986). En una enquesta de la BBC del 2019, l'artista va ser escollida com a millor compositora viva segons criteris d'originalitat, impacte i gaudi. Saariaho també va ser guardonada el 2017 amb el Premi Frontera de Coneixement de Música Contemporània de la Fundació BBVA.

La seva família ha demanat que el seu cas serveixi per millorar el coneixement i la detecció del càncer cerebral. De fet, la compositora es va sotmetre a tractaments experimentals perquè es pogués avançar en la recerca. També volen que la seva experiència pugui servir per conscienciar de la responsabilitat individual pel que fa a la salut col·lectiva –Saariaho va contraure dues vegades el covid per falta de mesures de seguretat, afirmen–, i per eliminar les barreres arquitectòniques que es va trobar amb la cadira de rodes, també als esdeveniments culturals.

stats