Mor als 95 anys el ceramista Jordi Aguadé
Fundador del grup La Cantonada, va fer innombrables murals ceràmics a tot el país
BarcelonaEl conegut ceramista Jordi Aguadé ha mort aquest dissabte als 95 anys, tal com ha piulat el periodista i divulgador de les arts aplicades a Catalunya des de la postguerra, i informen uns quants mitjans. "Del seu taller d'Horta van sortir peces extraordinàries que campen per vestíbuls, façanes i llars de tot el país", diu Dalmau.
“Vaig arribar a la ceràmica per tot de coses casuals”, recordava el mateix Jordi Aguadé amb motiu de d'una exposició que li va dedicar el Museu Terracotta Museu de la Ceràmica de la Bisbal el 2016. Quan estudiava a l’Escola Industrial un dels seus professors el va recomanar per treballar amb Josep Llorens Artigas, que havia fugit de França arran de l’ocupació nazi. Va ser el seu deixeble, cosa que el va portar a col·laborar amb Joan Miró. “L’Artigas em deia que hi anés a l’hora que arribava Miró, i passava tot el dia amb ell. No era broma, jo el vaig veure mirar-se un gerro tot un dia i pensant-se com hi havia d’intervenir”, recordava el ceramista.
Malgrat tot, la part més coneguda de la seva trajectòria són els grans murals ceràmics que va realitzar amb Joan Vila Grau per a edificis com el Col·legi de Metges de Barcelona i les caves Cordorniu amb el grup La Cantonada, fundat l’any 1960 amb Jordi Vilanova, Aureli Bisbe, el mateix Joan Vila Grau i Jordi Bonet. “Érem un decorador, un joier, un arquitecte, un pintor i jo”, deia Aguadé.
Com va dir el comissari de la mostra al Museu Terracotta, Joan Raventós, Aguadé va ser un creador que va preferir treballar “des del silenci”. Darrere d'aquesta discreció hi ha la història humana d’una figura compromesa amb el seu temps: “Protegia gent contínuament. Va ajudar Maria del Mar Bonet quan va venir de Mallorca. Ella volia cantar i si estudiava amb Aguadé els pares la deixaven anar a Barcelona”, va dir Raventós.