Montserrat Torrent compleix el somni d'estrenar l'orgue que porta el seu nom
El cardenal arquebisbe de Barcelona beneeix el nou instrument de Sant Felip Neri
Barcelona"Jo et beneeixo, instrument prodigiós. Beneeixo el teu cos material, fet de metalls i de fusta i de saviesa humana. I beneeixo la teva ànima, la música que et donarà vida". El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha beneït amb aquestes paraules el nou orgue de l'església de Sant Felip Neri. L'instrument, imponent, té forma de lletra M i du el nom de Montserrat Torrent, la Dama de l'Orgue. "És un somni fet realitat, una gran il·lusió", deia Torrent aquest divendres unes hores abans de fer via cap a Sant Felip Neri. La benedicció i el posterior concert s'han fet davant de les més de tres-centes persones que omplien l'església, entre les quals hi havia la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el ministre de Cultura, Miquel Iceta, i diversos representants del món musical català, inclòs un dels directors del Festival Sónar, Ricard Robles, i l'autor de la biografia de l'organista, Albert Torrens. També hi eren els organistes Bernat Ballbé i Juan de la Rubia, que han tingut un paper actiu en la cerimònia i que oferiran concerts a Sant Felip Neri els dies 5 i 12 de desembre, respectivament.
Tothom ha aplaudit de valent en moments especials de l'acte, com quan Montserrat Torrent, nascuda el 1926, ha recordat que quan "era encara una nena" acompanyava la mare a pregar en aquesta església barroca en ple barri Gòtic de Barcelona. "Aquí va ser també on, fa més de cinquanta anys, ja convertida en organista, vaig entreveure un somni: poder gaudir un gran orgue d'estil barroc, que permetés tant la interpretació d'aquest repertori amb un instrument digne com l'exercici de la docència a les noves generacions que llavors es començaven a interessar en la pràctica organística", ha dit Torrent, Premio Nacional de música 2021. Enrere queden "les peripècies i les iniciatives malauradament frustrades" que havien impedit tirar endavant l'orgue.
El taller d'Albert Blancafort ha dedicat més de 5.000 hores de feina a un projecte que havia començat el seu pare, Gabriel Blancafort, l'any 1967. Inicialment, només es van poder construir la cadireta i les torres de pedal perquè la manca de finançament va impedir-ne la continuació. Finalment, s'ha pogut fer gràcies a diverses aportacions tant públiques com privades, que de moment han arribat a sufragar la meitat del cost total de 700.000 euros. Ara com ara s'ha enllestit la primera fase de la construcció, que ja permet que l'orgue funcioni amb un total de 15 registres i 1.107 tubs. Quan acabi la segona fase, l'orgue Montserrat Torrent tindrà 49 registres i 3.481 tubs. "Diuen que la vida et retorna el que tu li dones, doncs aquest divendres li he agraït un gran dia", diu la Dama de l'Orgue. L'agraïment no ha pogut ser més eloqüent: Montserrat Torrent interpretant peces de J.S. Bach i de Francisco Correa de Arauxo.