Montserrat Caballé i el Liceu celebren 50 anys de relació
Un recital de Montserrat Caballé inaugura avui els actes de commemoració del 50è aniversari del debut de la soprano al Liceu. Una exposició fotogràfica i un triple CD completen l'homenatge.
BARCELONA"Espectacular". Així defineix Joan Matabosch, director artístic del Gran Teatre del Liceu, la trajectòria artística de Montserrat Caballé. "És una de les cantants més importants de la història de l'òpera, i la cantant més important de la mateixa història del Liceu. Sempre ha estat al peu del canó, fins i tot en els moments més difícils", afirma Matabosch.
Una relació tan llarga i tan intensa mereixia una celebració com la que comença avui -cinquanta anys després del debut de la soprano barcelonina al Liceu- amb el concert Una altra nit de Montserrat Caballé , la inauguració d'una exposició al balcó del Foyer del Liceu i l'edició d'un triple CD amb enregistraments històrics del 1964 al 2002.
De Basilea a Barcelona
Montserrat Caballé (Barcelona, 1933) tenia 28 anys quan va pujar a l'escenari del Liceu per interpretar l'òpera Arabella de Richard Strauss, el 7 de gener del 1962, amb la companyia de l'Òpera de Basilea. Va ser el seu primer paper al teatre de la Rambla, tot i que no el d'una debutant, perquè Caballé ja era una cantant reconeguda a Centreeuropa. De fet, la seva formació, que va començar al Conservatori del Liceu, es va consolidar a Suïssa.
Aquell debut va marcar l'inici d'una relació amb el Liceu que Matabosch considera essencial per entendre la història recent del teatre de la Rambla. "Montserrat Caballé és un puntal del Liceu. No ha sigut l'única cantant vinculada al teatre, però sí la més important. Ella va trobar en el Liceu una plataforma per donar a conèixer un repertori belcantista romàntic que no s'havia interpretat mai aquí", explica Matabosch. El director artístic del Liceu destaca també el compromís de Caballé amb el coliseu barceloní, quan ja era una estrella de prestigi internacional, i "no només després de l'incendi del 1994". Als anys 70, quan la crisi econòmica va posar contra les cordes la gestió privada del Liceu, Caballé va intervenir per ajudar a trobar solucions que en garantissin la continuïtat.
Aquest lligam s'ha mantingut fort al llarg de la història, malgrat algunes polèmiques, com ara la que va tenir amb el Cercle del Liceu, que el febrer del 2001 va negar la seva sol·licitud com a sòcia perquè els estatuts no admetien la presència de dones. Aquesta disposició es va canviar pocs mesos després.
En la celebració d'aquesta nit amb Montserrat Caballé s'hi treballa des de fa un any i mig. "El Liceu sempre ha tingut molt present aquest aniversari, perquè és un esdeveniment d'una gran magnitud i el volíem celebrar d'una manera especial -explica Matabosch-. La idea va sortir del Liceu i Montserrat Caballé ho va acceptar. Es tractava de buscar una celebració amb la qual ella se sentís còmoda".
Un recital amb alumnes i amics
La soprano barcelonina no estarà sola al Liceu. Aquest vespre, a partir de les vuit del vespre, l'acompanyaran la seva filla, la també soprano Montserrat Martí, i amics com ara el tenor Josep Carreras, la soprano María Gallego i els barítons Carlos Álvarez i Joan Pons.
El repertori del concert es manté en secret. "Hi ha sorpreses que es decidiran el mateix matí", diu Matabosch. El que sí que ha transcendit és l'estructura del recital, en la primera part del qual Caballé "donarà l'alternativa" a tres alumnes del seu concurs internacional de cant: el tenor Nikolai Baskov i les sopranos Pretty Yende i Ji Young Jo. Després arribarà el moment dels amics. I tots, alumnes i companys, amb l'Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu, sota la batuta de José Collado.