Mongetes del ganxet
Mantegoses, suaus, gustoses i hospitalàries, atès que són bones receptores de gustos
EL PRODUCTE
Mongetes del ganxet
La mongeta amb forma de ganxo que, al Vallès, es cull al novembre
Tinc les mongetes del ganxet ben arrelades al cap i als peus: a la memòria i al meu territori, casa meva, a Granollers. La ganxet és la mongeta del Vallès Oriental: mantegosa, suau, gustosa i hospitalària, atès que és bona receptora de gustos. He nascut menjant-ne i em moriria de pena si me’n faltessin. Però tot, també el que és tradicional, té un origen, i la ganxet també. Si més no, la seva documentació: en va parlar per primera vegada Ferran Agulló, el 1933, al seu llibre La teca. Total, fa quatre dies.
LA IDEA
Amb amanida de cítrics
El millor de l’hivern al plat, per acompanyar carns o peixos
És tan senzill com tallar menuda una taronja i una mandarina i barrejar-ho amb olives negres, ceba tendra picada, tàperes i, esclar, mongetes del ganxet cuites. Amanim el resultat amb una vinagreta feta amb suc de llimona, oli i sal. Ideal per menjar de tàper, de primer plat o acompanyant carns o peixos. Aquesta recepta i quaranta-nou més les trobareu a l’acabat de publicar La cuina del ganxet. 50 receptes d’Ada Parellada, que com diu el títol és un llibre de receptes de tota mena de qui signa aquest article.
L’ACTIVITAT
A les Franqueses
Una festa amb tot el procés: de la batuda a la llufa
L’orgull que al Vallès Oriental sentim per aquest producte ha culminat amb una gran festa per celebrar l’arribada del celebèrrim llegum. Enguany la tenim prevista per a aquest diumenge, a partir de les 11 h, a les Antigues Escoles de Llerona, a les Franqueses del Vallès. Hi viureu l’espectacle de la batuda i la garbellada de les mongetes, i hi haurà tast gratuït de ganxet amb botifarra de la Garriga. Autenticitat a dojo, doncs. L’acte finalitzarà amb un concert coral espontani de pets i llufes per part dels assistents.