El monestir de Santa Maria de Sixena, llest per rebre les obres dels museus catalans
El Museu de Lleida i el MNAC no faran cap moviment abans del consell de govern de demà dimarts
BarcelonaEls tècnics de Patrimoni del govern d'Aragó es troben des d'aquest matí al reial monestir de Santa Maria de Sixena (Osca) preparats per rebre les 97 peces procedents de Catalunya que haurien d'arribar avui, segons la resolució judicial emesa per un jutjat d'instrucció d'Osca. El personal serà a Sixena fins a les deu de la nit, hora límit fixada pel jutjat per a la devolució d'aquestes peces, segons ha informat el govern aragonès en un comunicat.
Els reptes del MNAC a banda de SixenaAls museus catalans, però, no tenen intenció d'empaquetar cap objecte: el MNAC i el Museu de Lleida no entregaran les peces aquest dilluns. El consell de govern de demà dimarts aprovarà entregar els propers dies les 53 que custodia el MNAC i que, segons argumenten, no estan catalogades ni protegides per les lleis catalanes. El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha dit a l'ARA que espera que demà el Govern també doni pistes sobre què pensa fer amb les peces de la seva propietat i que es troben al museu lleidatà, 44 objectes. "No sabem què pot passar, és una cosa que no s'ha produït mai", deia Giralt. Pepe Serra, director del MNAC, s'ha negat a fer declaracions sobre el cas en les darreres setmanes i ha deixat el cas en mans del conseller de Cultura, Santi Vila.
Giralt calcula que dimarts serà "un dia més neguitós", perquè serà el primer dia de l'incompliment de la sentència. "No contemplem que arribi la policia judicial", afirma. Tot i que tampoc ho descarta, perquè "una situació de litigi significa una situació d'enfrontament". De tota manera, espera una "reacció mesurada i tranquil·la, sentit comú" per part de la jutge aragonesa.
La sentència implica l'execució només provisional del retorn de les peces, perquè la sentència que declara nul·la la compra de les obres està recorreguda. El que està en disputa és la propietat dels béns, una compra-venda que es va fer entre 1983 i 1994 entre la Generalitat i l'ordre religiosa de Sant Joan de Jerusalem. La jutge, però, no ha especificat enlloc el retorn provisional dels 300.000 euros del cost de la compra, ni el fet que al monestir aragonès hi ha llogaters, i no monges santjoanistes.
Vitrines buides a l'Aragó
L'executiu aragonès afirma que ha invertit 100.000 euros a condicionar els antics dormitoris del cenobi del monestir de Sixena: aïllament, il·luminació, climatització, paviment i tractament del control d'humitat. Ho tenen llest des del setembre passat.
Tenen previst que tècnics de la direcció general de Cultura i Patrimoni i treballadors dels museus d'Aragó rebin les peces procedents de Catalunya al monestir i posteriorment realitzin un estudi de cadascuna d'elles per veure què cal fer per a la seva millor conservació i, una vegada que estiguin llestes, s'exposaran perquè puguin visitar-se, ha dit el director general de Cultura i Patrimoni del govern de l'Aragó, Nacho Escuín.
D'altra banda, el govern de l'Aragó ha adjudicat ja les obres de la Sala Capitular del reial Monestir de Santa Maria de Sixena per un valor de 252.000 euros, uns treballs que començaran d'aquí unes setmanes i que es preveu que estiguin acabats a final d'any. En aquesta sala hi volen instal·lar les pintures que ara es troben al MNAC i que haurien de viatjar a l'Aragó d'acord amb una sentència que ha estat desfavorable al govern català i que es vol recórrer al setembre.
El govern aragonès, fins a les últimes conseqüències
El president d'Aragó, Javier Lambán, ha dit que si avui no arriben a la comunitat els béns del monestir de Sixena procedents de Catalunya requerirà demà a la jutge d'Osca l'execució de la sentència.
Lambán ha recordat que el govern català ja va incomplir la resolució judicial que l'obliga a comunicar a l'aragonès, el passat dia 20, el pla de trasllat de les peces. Per tant avui espera un nou incompliment. Lambán ha dit que el monestir de Sixena està "en perfecte estat de revista" per acollir les peces. "Si demà al matí, complert el termini de les 24 hores d'avui, els béns no haguessin arribat a l'Aragó, evidentment requerirem a la jutge perquè executi la sentència fins a les seves últimes conseqüències", ha emfatitzat.
Lambán ha subratllat que no vol "avivar" el conflicte amb Catalunya, sinó "llimar asprors" i eliminar qualsevol element que "enverini" la relació entre les dues comunitats, però també ha afirmat: "No renunciaré al fet que en el conflicte que enfronta Catalunya amb la resta d'Espanya Aragó hi jugui un paper de pont".