Últimes hores de llibertat per a Pablo Hasél: el món de la cultura, en contra del seu empresonament

L'Acadèmia de la Música i 65 entitats sectorials demanen l'anul·lació de les causes penals contra artistes

Pablo Hasél al davant d'una pancarta que demana la seva llibertat, a Lleida el 10 de febrer de 2021
11/02/2021
2 min

BarcelonaQuan falten poques hores perquè expiri el temps que l'Audiència Nacional va donar al raper Pablo Hasél per entrar a la presó, les mostres de suport al músic augmenten. Els últims a expressar la seva posició han sigut els músics de l'Acadèmia Catalana de la Música, que pretenien fer una manifestació que la Junta Electoral no ha autoritzat. L'acte s'ha convertit en una trobada virtual (amb un centenar de persones connectades) en què el president, Gerard Quintana, ha expressat el rebuig "total i absolut" a l'empresonament de Hasél en nom de 65 entitats culturals (les associacions sectorials, d'actors, galeristes, ballarins, artistes de carrer, de circ, gestors culturals, llibreters, Òmnium, etcètera), a més de les més de 30 que representa l'Acadèmia. "Només des de la feblesa es poden entendre aquestes vulneracions de drets fonamentals", ha reblat Quintana.

El manifest, llegit pel músic Natxo Tarrés, l'actriu Sílvia Bel i l'editor Joan Sala, demana "l'anul·lació de les causes obertes i de les sentències contra artistes processats per la seva expressió artística". Han exigit al govern espanyol i a les instàncies fiscals i judicials el "respecte més escrupolós" a la llibertat d’expressió. "Avui és Pablo Hasél, demà serà qualsevol altre creador o intèrpret de qualsevol altra disciplina", han afirmat.

La consellera Àngels Ponsa ha participat en la protesta i també el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha dit que la presó de Hasél "ens colpeix i ens interpel·la". Cuixart, que dorm cada dia en una cel·la, ha explicat que ha parlat amb Hasél i li ha traslladat les paraules de Nàdia Tolokno de les Pussy Riots, que també està empresonada a Moscou: "La presó no és el pitjor lloc del món per a algú que s'atreveix a pensar per ell mateix". "Hem de convertir l'horror i el despropòsit de la presó en esperança mitjançant el pensament, la creativitat i l'esperança per revertir aquesta situació surrealista i colpidora", ha assegurat el líder d'Òmnium abans de tornar a Lledoners. Per tot això, ha garantit que continuarà deixant-s'hi "la pell" i ha garantit que tornaran a lluitar per exercir tots els drets fonamentals. "Ni jutges, ni tribunals, ni la presó ens faran callar mai", ha conclòs.

Aquesta setmana ha estat plena de manifestacions en defensa de Hasél. De fet, el mateix govern espanyol ha anunciat que es compromet a revisar les penes vinculades a la llibertat d'expressió perquè no siguin delicte de presó. Hasél va afirmar dimecres que no s'entregarà ni tampoc demanarà l'indult, una opció que havien plantejat des de Podem per anar més ràpid que una reforma legal, que seria molt més lenta que la pena de nou mesos que té el músic. Des de l'Acadèmia de la Música, Quintana afirma que seguiran mobilitzant-se i plantejaran en assemblea si demanen l'indult perquè ell el rebutgi.

Hasél podria ser aquest divendres el primer artista empresonat "efectivament a l'estat espanyol des dels inicis de la transició democràtica", si bé el llistat de processaments, imputacions i condemnes els últims anys vinculats a la llibertat d'expressió i de creació converteix Espanya "en un dels estats amb més artistes represaliats de tot el món", afirmen des de l'Acadèmia.

stats