Arts plàstiques
Cultura11/02/2021

El MNAC el 2021: avions de guerra a la Sala Oval i Gaudí en una Barcelona en flames

El museu exposarà per primera vegada les fotografies de la Guerra Civil d'Antoni Campañà

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaLa Sala Oval ocupada per les rèpliques a escala real de dos avions que van participar en la Guerra Civil, en una macroinstal·lació de Francesc Torres, serà una de les imatges memorables de la pròxima temporada del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). L'altre gran protagonista serà Antoni Gaudí, en una altra exposició de volada que suposarà la revisió del seu llegat 25 anys després de l’Any Gaudí. “En lloc de llum i color, foc i cendres”, diu el director del museu, Pepe Serra, sobre l’enfocament renovador de l’exposició, comissionada pel director de la Càtedra Gaudí, Juan José Lahuerta. Així, s’analitzarà l’obra de l'autor de la Pedrera en el context d’una Barcelona convulsa i es posarà en relleu el caràcter “simbòlic” en lloc de "formal" de les seves obres.

Aquestes exposicions corresponen als dos blocs en què estarà dividida la programació: un sobre la Guerra Civil, que també inclourà la primera exposició de les fotografies de la famosa capsa vermella retrobada d’Antoni Campañà (del 18 de març al 18 de juliol), i un altre sobre la tasca de salvaguarda del patrimoni de la Generalitat (a l’estiu). També s’ampliarà i es renovarà l’espai de la col·lecció permanent dedicat a la guerra, mentre que el bloc dedicat a Gaudí inclourà diverses activitats paral·leles per analitzar el present de la ciutat de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Art popular japonès a Catalunya

La tercera exposició temporal de l’any estarà dedicada a la relació del ceramista Josep Llorens Artigas amb Hamada, que està considerat el millor ceramista japonès del segle XX (del 3 de juny al 12 de setembre). “Rastrejarà com tot l’art popular japonès va entrar a Catalunya”, diu Serra. També es podrà veure, a la tardor, una mostra fruit de la donació d’obres de Benet Rossell que ha fet la seva vídua. Pepe Serra assegura que el covid ha accelerat els canvis al museu “de manera brutal”, i han actuat perquè la programació tingui la màxima repercussió en el sector. Per això hi haurà un reguitzell de creadors, com Fito Conesa, Francesca Llopis, Mabel Palacín i Antonio Ortega, treballant al museu en diferents activitats. El pressupost d’enguany és de 15,9 milions d’euros, 500.000 més que l’any passat. Les exposicions costaran 1,6 dels 2,3 milions que aniran destinats a l’activitat.