LES MILLORS EXPOSICIONS DEL 2019
Cultura01/01/2019

Miró al MoMA, Picasso a Madrid i Bill Viola a la Pedrera

El bicentenari del Museu del Prado i el centenari de la Bauhaus, entre les grans commemoracions de l’any

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaL’any nou promet ser intens en el camp de les exposicions, amb noms com Bill Viola, que tornarà a exposar a Barcelona, i Joan Miró, a qui el MoMA dedicarà una mostra a partir dels seus fons. Pablo Picasso tornarà a cridar l’atenció després d’un any de grans mostres amb dues noves exposicions molt sucoses: Éluard i Picasso, al seu museu barceloní; i Picasso Gósol, al Reina Sofia. A més, se celebraran els aniversaris del Prado i la Bauhaus. Repassem les exposicions del 2019 amb una vintena de propostes.

Bill Viola a la Pedrera Un místic contemporani als espais d’Antoni Gaudí

No hi ha dubte que una de les exposicions de l’any a Barcelona serà la que la Pedrera dedicarà a Bill Viola a l’octubre, la seva primera gran individual a Barcelona. A penes s’ha fet pública informació del projecte, però fonts de la Fundació Catalunya-La Pedrera sí que expliquen que la mostra recorrerà la trajectòria de l’artista des dels primers treballs. Coincidint amb l’exposició, un reguitzell de centres del territori acolliran peces de l’artista nord-americà.

A més, la Pedrera continuarà al març la seva popular línia d’exposicions de degans de la fotografia catalana i espanyola amb una exposició del valencià Gabriel Cualladó, considerat un dels renovadors de la fotografia espanyola de la segona meitat del segle XX.

Diàlegs de grans noms

L’obra de Picasso dialogarà amb les de Calder i Éluard

Cargando
No hay anuncios

Precisament Bill Viola serà un dels grans protagonistes de les exposicions en què dialogaran grans artistes. La Royal Academy de Londres reunirà una selecció de dibuixos, pintures i escultures de Miquel Àngel i dotze instal·lacions de l’artista nord-americà en un recorregut que està concebut com “un viatge immersiu a través del cicle de la vida”.

Els diàlegs de Picasso arribaran per partida doble: amb Calder al seu museu parisenc al febrer, en una mostra amb prop de 150 obres de tots dos; i al novembre, amb el poeta Paul Éluard, que va ser el seu millor amic, al Museu Picasso barceloní. Totes dues exposicions viatjaran: Calder-Picasso es podrà veure al Museu Picasso de Màlaga a la tardor i Éluard i Picasso arribarà al Museu Picasso de París el 2020.

El Picasso de Gósol

El Reina Sofia s’endinsarà en un moment crucial del malagueny

Cargando
No hay anuncios

Mereix una entrada a part l’exposició que el Reina Sofia dedicarà a les obres que l’artista malagueny va realitzar a Gósol el 1906, ja que es tracta d’un període transcendental en la seva trajectòria. Tot i que només hi va passar 80 dies, va obrir nous camins en el seu art assumint el llegat de l’art iber, i poc després de tornar a París va crear la mítica Les senyoretes d’Avinyó.

Bermejo i Beckmann

El MNAC i el CaixaForum se centraran en dos grans noms propis

El febrer serà un mes molt intens a Montjuïc: amb pocs dies de diferència obriran les portes l’exposició de Bartolomé Bermejo al MNAC i la de Max Beckmann al CaixaForum. Durant uns mesos conviuran l’univers sacre de l’un i l’expressionisme salvatge de l’altre. Amb més de 50 pintures, litografies i escultures, Max Beckmann. Leipzig, 1884 - Nova York, 1950 serà la retrospectiva més important de l’artista a Barcelona, i tindrà l’exili com un dels temes centrals.

Plensa a Montserrat

Cargando
No hay anuncios

S’instal·larà una gran escultura a l’atri de la basílica

Després de les intervencions de Sean Scully a l’església de Santa Cecília, Montserrat torna a col·laborar amb un artista contemporani consagrat: Jaume Plensa instal·larà una escultura al pati interior porticat de la basílica la primera quinzena de maig i, en paral·lel, el Museu de Montserrat exposarà una selecció dels seus dibuixos i gravats.

Fotògrafes i arquitectes

Quatre exposicions d’Abbott, Maar, Biarnés i Lina Bo Bardi

L’exposició de Joana Biarnés que obrirà a la Casa de Cultura de Girona al febrer serà un gran homenatge pòstum de la reportera, que va morir fa dues setmanes i que treballava en aquest projecte. La temporada de la Fundació Mapfre a Barcelona inclourà una altra gran dona fotògrafa, la nord-americana Berenice Abbott, avantguardista, retratista, renovadora de la fotografia urbana i també fotògrafa científica. A París, al juny, el Centre Georges Pompidou dedicarà una gran retrospectiva a Dora Maar per mostrar els diferents vessants de la seva trajectòria com a fotògrafa de moda i retratista, i el compromís social d’alguns dels seus treballs.

Cargando
No hay anuncios

Després de la fotògrafa nord-americana Lee Miller, enguany la Fundació Joan Miró abordarà l’obra d’una altra creadora, ara en el terreny de l’arquitectura: al febrer acollirà una selecció dels més de 6.000 dibuixos de l’arquitecta brasilera Lina Bo Bardi. Són una bona porta d’entrada a l’univers d’un dels grans noms de l’arquitectura del segle XX i permeten veure com també feia servir la fotografia com a eina expressiva més enllà dels projectes arquitectònics.

El bicentenari del Prado

Dues pintores renaixentistes: Anguissola i Lavinia Fontana

Les celebracions dels 200 anys del Museu del Prado estaran plenes d’exposicions de grans mestres antics, com Fra Angelico (al maig), Velázquez, Rembrandt i Vermeer (al juny), i Goya, de qui es podran veure els dibuixos (al novembre). Tot i així, entre les mostres crida l’atenció la que estarà dedicada a les pintores renaixentistes Sofonisba Anguissola i Lavinia Fontana.

Cargando
No hay anuncios

El MoMA i el món de Miró

60 obres per analitzar la forja del món poètic de l’artista

Joan Miró tornarà a ser un dels noms destacats de les exposicions d’enguany: després de la retrospectiva al Grand Palais, que està en cartell fins al 4 de febrer, el MoMA li pren el relleu amb El naixement d’un món. Amb una seixantena de pintures, gravats, escultures i llibres d’artista, la mostra analitzarà els processos poètics i creatius de l’artista entre els anys 20 i els 50.

Paul Gauguin, retratista

Cargando
No hay anuncios

La National Gallery organitza una exposició pionera de l’artista

Aquesta serà una altra de les exposicions excepcionals de l’any: la National Gallery de Londres obrirà al novembre la primera mostra dedicada als retrats de Paul Gauguin, amb unes cinquanta pintures, obres sobre paper i escultures. La peces que s’exposaran remeten sobretot a l’obra tardana de l’artista i reflecteixen el seu trànsit de l’impressionisme al simbolisme.

Orientalista i polièdric

El MNAC tornarà a la llum la figura d’Antoni Fabré

La línia del MNAC de recuperació de noms pocs coneguts continuarà al maig amb Antoni Fabré. Ha quedat encasellat com un seguidor de l’orientalisme de Fortuny, però va ser un creador més polifacètic: va conrear el retrat, el realisme, la crítica social i el naturalisme, fins al punt que el seu interès per la llum l’acosta a l’hiperrealisme. Algunes de les obres exposades provindran de la donació que el mateix artista va fer a la Junta de Museus el 1926.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les mostres del museu inclourà obres dels seus fons: després d’adquirir 200 fotografies d’Oriol Maspons gràcies a la Fundació Peretti, el museu li dedicarà una retrospectiva al juliol.

Albert Serra torna al museu

El cineasta exposarà al Reina Sofia i a la Fundació Antoni Tàpies

Albert Serra té una relació fèrtil amb els museus: ha col·laborat en projectes del Macba i el CCCB i enguany serà el protagonista de dues exposicions al Museu Reina Sofia i a la Fundació Antoni Tàpies: l’exposició madrilenya inclourà la seva última pel·lícula, sobre el cineasta Rainer Werner Fassbinder, Personalien, i obrirà les portes al febrer, mentre que al març es podrà veure a Barcelona Roi soleil, el seu retorn a l’agonia del rei Lluís XIV. En lloc de Jean-Pierre Léaud, que va encarnar el monarca a Història de la meva mort, el protagonista de la videoinstal·lació és Lluís Serrat, que va fer de Sancho a Honor de cavalleria.

La Bauhaus fa 100 anys

Cargando
No hay anuncios

La llavor de l’arquitectura i el disseny moderns

La Bauhaus fa 100 anys, i per celebrar-ho les autoritats alemanyes han invertit 17 milions d’euros per organitzar exposicions arreu del país. A més, a l’abril obrirà a la ciutat de Weimar un nou museu dedicat a l’escola d’arquitectura i disseny.

Artistes i visionàries

L’art i l’espiritualitat de dones com Josefa Tolrà, a Es Baluard

Durant les primeres dècades del segle XX i abans de la Primera Guerra Mundial van néixer arreu d’Europa un reguitzell d’autores que van fer del seu art una eina de sanació i de mediació entre el món material i l’espiritual. La historiadora i comissària Pilar Bonet fa anys que les estudia, i al febrer inaugurarà a Es Baluard Alma. Mèdiums i visionàries. Serà la primera exposició a l’Estat que ho estudia des d’una perspectiva de gènere i endinsant-se en les seves biografies. Inclourà dibuixos, textos i brodats de creadores com Anna Zemánková, Josefa Tolrà, Julia Aguilar, Madge Gill, Clara Schuff i Aloïse Corbaz.