El ministeri de Cultura retira la subvenció per museïtzar la casa natal de Dalí

El PP va comprometre 500.000 en l'última precampanya, que ara retira dels pressupostos per "retallades obligatòries", segons ha fet públic l'Ajuntament de Figueres

La façana de la casa natal de Salvador Dalí, al número 6 del carrer Monturiol de Figueres.
Laura Serra
13/09/2016
2 min

BarcelonaL’agost del 2015, en la precampanya electoral per al 27-S, el diputat del PP Enric Millo va anunciar que el govern espanyol introduiria una esmena als pressupostos generals per incloure, per al 2016, una subvenció per rehabilitar la casa natal de Dalí, després que fos sol·licitada per l’Ajuntament de Figueres. Un any després, el ministeri de Cultura ha comunicat al consistori la retirada de l’ajut de 500.000 euros per “retallades pressupostàries obligatòries” per la necessitat d’ajustar-se als objectius de dèficit imposats per Brussel·les, com ha explicat l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que ha acusat el PP de no tenir “credibilitat” i ha convidat el govern espanyol a complir els seus compromisos. La dirigent del PP a Girona, Concepció Veray, ha demanat "humilitat" a l'alcaldessa i ha explicat que s’han hagut d’excloure totes les partides que no s’havien licitat ni executat el juliol del 2016 i ha garantit l’ajut per a l’any que ve.

El projecte en qüestió preveu museïtzar la casa natal del pintor (al carrer Monturiol número 6) conservant algunes parts originals de l’immoble. Té un pressupost total de 2,5 milions. El consistori tenia previst aportar-hi 1,8 milions en tres anualitats (2016-2019), i comptava amb els 500.000 euros de subvenció i 200.000 d’aportacions privades. L’alcaldessa assegura, però, que aquest revés no aturarà el projecte.

La rehabilitació i obertura al públic de la casa natal de Dalí, de fet, és un projecte encallat des de fa anys. El 2008, la llavors ministra d’Habitatge, Carme Chacón, ja va signar un acord pel qual l’Estat es feia càrrec dels 3 milions d’euros amb què pressupostaven les obres. Des de llavors mai s’havia consignat cap partida als pressupostos estatals. El 2014, el secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, defensava el projecte, però sense fer-hi aportacions econòmiques. La crisi va ser l’excusa fins al 2015, quan José Ignacio Wert va apuntar que s’hi podia dedicar l’1% cultural i que calia buscar fórmules publicoprivades. Després va arribar, per fi, la promesa del PP d'un ajut de 500.000 euros. La desaparició de la subvenció és una nova galleda d’aigua freda.

stats