Els millors 10 plans culturals per gaudir del cap de setmana
Teatre, cinema i molt més
BarcelonaUn cap de setmana amb propostes com ara el Festival de la Llum, un concert d'una llegenda de la guitarra flamenca i un festival literari, entre d'altres.
Homenatge a Segundo de Chomón al Llum BCN
Amb motiu dels 150 anys del naixement del director Segundo de Chomón se celebren diverses activitats, una de les quals té lloc aquest cap de setmana a la façana de la seu del Raval de la Filmoteca: l'empresa especialitzada en art audiovisual Hamill Industries col·laborarà amb el Llum BCN (Festival d'Arts Lumíniques de Barcelona) per projectar-hi un mapping inspirat en l'univers Chomón.
Del 5 al 7 de novembre
Gardenia. 10 anys després, d'Alain Platel i Frank van Laecke, recull les històries de nou persones que van decidir en un moment de la seva vida assumir una nova identitat com a dones. La lluita i la supervivència són al centre del relat i amb toc d'humor expliquen al públic l’ambigüitat dels gèneres. Una dècada més tard, el director decideix revisar l'obra i aprofundir encara més en la idea del pas del temps.
5 i 6 de novembre
1a edició del Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona
S'estrena la primera edició del Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, centrat en les narratives de ficció. Comptarà amb la participació d'autores internacionals com Susanna Clarke, Giovanna Rivero, Noemí Gibson i Carmen María Machado, i altres de locals com Maite Carranza i Pol Guasch. S'han organitzat més de 74 activitats en tres espais diferents de la Fabra i Coats: a dues sales de la Fàbrica de Creació i a la Biblioteca Ignasi Iglésias. Hi haurà narracions orals, taules rodones, converses amb autors i exposicions, d'entre les quals destaquen Somni de Robot: 100 anys imaginant éssers artificials i Stanislaw Lem, creador d'universos.
La cita és gratuïta i no requereix reserva prèvia.
Del 3 al 7 de novembre
El rap de Roberto Hoyo, al Festival Teatre Jove
Roberto Hoyo presenta Lázaro a l'RBLS, el Festival de Teatre Jove. El raper explica –acompanyat de ritmes urbans– la seva història: traficar, robar, enganyar i malviure als marges de la societat. El productor musical Marco Ferreira s'encarregarà de la música i junts explicaran (i cantaran) les aventures de l'intrèpid Roberto.
Dissabte 6 de novembre
Rafael Riqueni, al Conservatori del Liceu
El guitarrista Rafael Riqueni, una llegenda del flamenc, torna al Festival De Cajón! de Barcelona. Després de Parque de Maria Luisa, Herencia és el seu nou disc. En aquest treball Riqueni s’endinsa en la història i tradició de la guitarra flamenca i recorda el llegat dels mestres que l'han inspirat. Serà a l'auditori del Conservatori Liceu a les 20.30 h. Les entrades es poden aconseguir a The Project: Living Live Music.
Dissabte 6 de novembre
Sàrria no sempre ha sigut Barcelona
L'exposició Sàrria i Barcelona, 1921. Vers la ciutat metropolitana s'inaugura a Muhba Vil·la Joana. S'emmarca en les activitats organitzades amb motiu del centenari de l'agregació del poble de Sarrià a la ciutat de Barcelona. Des de 1897 s'havien succeït nombroses temptatives de la ciutat per fer efectiva l'agregació, però totes es declinaven. El 1921 l'escenari politicosocial havia canviat i finalment es va aprovar el reial decret. La decisió va desencadenar una gran agitació política.
Fins al 12 de gener
Qui va ser Tony Soprano?
La pel·lícula Santos criminales, centrada en la joventut del gàngster Tony Soprano, arriba als cinemes. El guió va a càrrec de David Chase, creador de la sèrie original, i la direcció recau en Alan Taylor. El film introdueix la història de la família Moltisanti i, sobretot, la de Dickie Moltisanti (Alessandro Nivola), oncle del Christopher i figura de gran influència en l'educació del Tony (Michael Gandolfini). Paral·lelament també es mostra els últims anys d'esplendor de la màfia italiana a Nova Jersey.
Divendres 5 de novembre
Documental sobre els Beatles a l'Índia, a l'In-Edit
El documental The Beatles and India recull testimonis i imatges inèdites del viatge del grup i la connexió Liverpool-Índia. El vincle entre George Harrison i Ravi Shankar (pioner en l'ús del sitar) i la polèmica estada dels Beatles al santuari del líder espiritual Maharishi Mahesh Yogi són alguns dels temes tractats a The Beatles and India, que forma part de la programació del Festival In-Edit de documental català.
Dissabte 6 de novembre
Asian Film Festival BCN
Enguany el festival reuneix 26 països i 138 títols, 47 dels quals es projectaran online a Filmin. L’AFFBCN acull produccions que arriben des de l’Àsia Central, el Sud-est asiàtic i l’Àsia-Pacífic. També col·laboraran amb el Hong Kong International Film Festival per estrenar la secció Hong Kong New Talents, que vol donar veu al cinema d'autor nascut a la ciutat xinesa. La retrospectiva dedicada al director Satyajit Ray i la pel·lícula inaugural La ruleta de la fortuna y la fantasía(2021), de Ryusuke Hamaguchi, en són alguns dels plats forts.
Fins al 7 de novembre
'Nikola Tesla. El geni de l'electricitat moderna', al CosmoCaixa
Considerat un visionari científic i tecnològic, Nikola Tesla avui dia és una icona popular. L'exposició aprofundeix en la seva vida i en quins van ser els descobriments i les invencions que va aconseguir. Va registrar unes 280 patents a 26 països diferents, i se sospita que n'hi pot haver més que encara no s'han identificat. Deixant de banda les xifres, l'essència de les seves creacions és la petjada històrica que van significar: quan Tesla va néixer, el món funcionava gràcies al vapor, i quan va morir ho feia impulsat per l'electricitat.
Fins al 13 de febrer