Arts escèniques
Cultura26/01/2021

Microteatre Barcelona engega un Verkami per salvar l'espai

Els ingressos del teatre de petit format cauen un 90% i el repte és aconseguir 10.000 euros

SÍLVIA MARIMON
i SÍLVIA MARIMON

Microteatre Barcelona (Bailèn, 194) va néixer el 2015 per donar sortida als muntatges de petit format d'una escena teatral en ebullició i per potenciar l'atractiu de la proximitat. Paradoxalment, serà això mateix el que podria acabar causant el tancament de l'espai. La pandèmia va impedir obrir les petites sales de l'espai (que eren reduïdes com una habitació de matrimoni) perquè no s'hi mantindrien les distàncies de seguretat ni la ventilació, de manera que van haver de fer reformes per crear una única sala. Però ni així ha funcionat. "Abans fèiem quaranta funcions al dia i ara tenim una única sala amb quatre funcions diàries. Podem treballar amb un 10% de les condicions amb què treballàvem abans i, per tant, els ingressos que tenim també són al 10%", ha assegurat la gerent, Libertad Ribera, a l'ACN. La situació "és molt precària" perquè generen "pocs ingressos" i els costa omplir les funcions. A més, una part de l'activitat de la franquícia es deu al bar, que també ha patit les restriccions.

Cargando
No hay anuncios

Microteatre Barcelona posarà en marxa els pròxims dies una campanya de finançament col·lectiu a través de la plataforma Verkami per "salvar l'espai". La sala s'ha hagut de replantejar el format, que ara no és "ni sostenible ni segur", i dilluns vinent començarà a fer reformes per instal·lar unes mampares entre l'escenari i el públic que permetin recuperar una certa normalitat de funcionament.

Deutes amb una vintena de companyies

"Si el Verkami i les sales amb mampares no funcionen tenim clar que en els pròxims mesos, abans de l'estiu, haurem de tancar definitivament", ha alertat Ribera. Pel que fa al Verkami, la sala l'obrirà amb el repte d'aconseguir 10.000 euros. La gerent ha avançat que també faran algunes actuacions solidàries, entre les quals hi haurà monòlegs de José Corbacho i un concert de Roc Puig. Com la resta de teatres, la sala es va veure obligada a tancar fins al juny i, de fet, no va ser fins a l'agost que va tornar a programar obres, encara que pocs dies a la setmana. Ara bé, amb les restriccions d'aforament era "inviable". Per això van fer reformes per convertir les cinc petites sales en un únic espai més gran, amb capacitat per a una vintena de persones per poder garantir les distàncies de seguretat. Tot i això, amb aquestes reformes la gerent ha admès que el teatre que s'oferia "era molt pobre per al públic". Per això ara instal·laran mampares per separar l'escenari de les cadires i la previsió és que l'espai reformat s'obri al públic l'11 de febrer.

Cargando
No hay anuncios

Microteatre té deutes amb una vintena de companyies, les que van actuar a la sala entre el desembre del 2019 i el març del 2020. La gerent ha reconegut que aquestes companyies tan sols han rebut un 25% del que haurien d'haver cobrat. Malgrat tot, l'empresa confia en "reactivar-se com a bar o com a sala" per poder generar i ingressos i saldar el deute. Pel que fa a ajudes, Ribera ha apuntat que han rebut un 15% del que van demanar. Tot i això, ha reconegut que estan a l'espera de la resolució d'algunes sol·licituds.

Un projecte que s'inicia a Madrid

Microteatre va començar el novembre del 2009, quan gairebé 50 artistes entre directors, autors i actors van presentar una iniciativa teatral anomenada Microteatro por Dinero en un antic prostíbul a Madrid. L'espai va ser cedit per l'associació Triball a Miguel Alcantud, autor de la idea i coordinador del projecte Microteatro. A les tretze habitacions del prostíbul es van allotjar tretze grups autònoms i independents amb la premissa de crear una obra teatral sobre pronografia de menys de deu minuts per a un públic de menys de deu persones. El juliol del 2015 es va inaugurar Microteatre Barcelona amb cinc sales, diferents sessions i un bar.