Més pressió sobre el patrimoni dels Franco: s'obren els tràmits per protegir la Casa Cornide
La Xunta vol declarar la finca bé d'interès cultural
El Pazo de Meirás no és l’única propietat que els nets del dictador Franco tenen a Galícia. A la Corunya hi ha una altra finca de 800 metres quadrats: la Casa Cornide. La família del dictador la volia vendre i el novembre del 2020 va aparèixer en un portal immobiliari de propietats de luxe amb un preu de 3,5 milions d’euros. Però, per impedir-ho, la Xunta de Galícia ha obert els tràmits per declarar la finca bé d’interès cultural (BIC). La mesura serà publicada oficialment demà dilluns i, segons destaca el govern gallec, això en suposarà "la protecció immediata i integral". La mesura compta amb el suport del Consello da Cultura Galega, la Real Academia Galega i la Universitat de la Corunya. Quan s'aprovi –hi ha un període màxim de dos anys–, els actuals propietaris hauran d'obrir-la a les visites i garantir-ne la conservació.
Com en el cas del Pazo de Meirás hi ha dubtes que el dictador comprés l'edifici pel seu valor real. L’historiador Manuel Monge explicava, en una visita que l’ARA va fer a diferents propietats dels Franco fa tres anys, que Carmen Polo se’n va encapritxar anant a missa –l’església és al davant– i es va fer una subhasta fictícia. Era el 1962 i en aquell moment l’edifici era de l’Ajuntament franquista. En aquella subhasta se la va quedar Pedro Barrié de la Maza, propietari del Banco Pastor i a qui Franco va donar la gestió de Fenosa. Barrié de la Maza va ser també qui va gestionar la recol·lecta (més obligatòria que voluntària) entre la població i els ajuntaments per comprar el Pazo de Meirás i regalar-lo a Franco. Uns dies després Barrié va vendre la Casa Cornide a Carmen Polo, la dona del dictador, per un preu molt inferior al que ell havia pagat.
L'Ajuntament de la Corunya, paral·lelament, està fent uns quants estudis per reclamar per via judicial la propietat de la casa, perquè considera que la família del dictador la va obtenir seguint un modus operandi semblant al del Pazo de Meirás.
Per tramitar la petició de BIC de la Casa Cornide, l'Ajuntament de la Corunya va demanar un informe extern perquè n'analitzessin l'estat. Però els tècnics no van poder accedir-hi perquè la família del dictador ho va impedir i, per tant, no van poder comprovar-ne l'estat. La Xunta ara hi haurà d'entrar en algun moment per fer un informe precís i evitar un cas semblant al del Pazo de Meirás, on en aquests moments hi ha un litigi obert sobre si el que hi ha a l'interior és de l'Estat i, per tant, patrimoni públic, o si és dels nets de Franco.