La cuina és una gran font de coneixement, i el món editorial l’aborda des de totes les perspectives. Des dels clàssics llibres de receptes fins als que donen consells per estalviar temps o els que ens conviden a tenir hàbits més saludables i de passada cuidar el planeta, us oferim una selecció de títols per llegir i devorar aquest Sant Jordi.
La cuina de casa
Una selecció per afartar-se d’història i omplir la taula de gustos i olors de tota la vida
Autor: Albert Vidal
Editorial: Albertí editor
Els plats que pertanyen a la cuina catalana han evolucionat al llarg de la història, fins a assolir una gran acceptació. Albert Vidal presenta la història i evolució de quaranta-set plats ben coneguts que qualsevol habitant o visitant de Catalunya ha tastat en alguna ocasió: l’amanida, la botifarra amb mongetes, el bacallà a la llauna, l’escudella i carn d’olla, els calamars a la romana, el trinxat de col i patata, l’arròs a la cassola o la fideuà... Un recorregut històric per plats propis i forans que triomfen a les nostres taules.
Autor: Vicent Marqués
Editorial: Edicions Sidillà
Vicent Marqués ha dedicat la seva vida a compendiar la història de la cuina catalana i occitana. Després d’un primer volum dedicat a les salses, els aperitius, les amanides i les sopes, i un segon dedicat a les olles i les verdures, ja està disponible aquest tercer volum amb centenars de monografies i de receptes de llegums, d’arròs i de pasta. La col·lecció completa constarà de deu volums d’unes 900 pàgines cadascun amb tota la història i les receptes de la cuina tradicional, una col·lecció imprescindible definida com “una obra d’art” per Ferran Adrià.
Autor: Josep Maria Mañé i Carme Julià
Editorial: Rosa dels vents
Tant per als que tenen bona mà per a la cuina com per als que s’inicien en els secrets dels fogons, aquest llibre –concebut com els receptaris que les famílies passen de generació en generació– està ple d’idees i de propostes per organitzar un menú setmanal saludable, rememorar la cuina de sempre en una ocasió especial o descobrir plats tradicionals de la nostra geografia. Un llibre molt il·lustrat que evoca el receptari de totes les famílies.
Autor: David Solé i Torné
Editorial: Farell Editors
Un llibre per treure el màxim partit de la cuina a través del coneixement de vint-i-quatre plantes aromàtiques. Molt rellevants a la cuina mediterrània, realcen el gust, donen color i aporten frescor als àpats. De cada planta se’n descriuen els gustos, les aplicacions alimentàries i altres usos. També hi ha receptes originals per treure’n profit. Un total de setanta-dues elaboracions en les quals les herbes aromàtiques són les protagonistes indiscutibles.
Autor: Joan Jofre Español
Editorial: Cossetània
Tot i que el fumat no és una tècnica pròpia de la nostra cuina tradicional, ara, amb les tècniques més depurades i els productes més ben preparats, els fumats han esdevingut un element imprescindible de la nostra cuina. Joan Jofre, autor de La cuina del calçot, ofereix més de 250 receptes senzilles, ràpides i fàcils de fer amb apartats extres de bases i salses. Amb fotografies de Marta Parés.
Autor: Fundació Alícia
Editorial: Larousse
Elaborat pels professionals de la Fundació Alícia, recopila més de vuitanta receptes de verdures, bolets, cereals, peixos, mariscos, carns, ous i postres. Una guia per aprendre a cuinar amb microones que demostra que aquest electrodomèstic no només serveix per escalfar o descongelar aliments.
Autor: Chema Soler
Editorial: Libros Cúpula
Chema Soler va obrir l’any 2011 el primer restaurant especialitzat en croquetes gurmet, i ara publica el primer receptari del món que gira al voltant d’aquesta recepta d’aprofitament tan típica de casa nostra. Un ventall de possibilitats per gaudir a casa de les més variades i suggerents receptes de croquetes.
Autor: Jordi Garcia i Beatriz de Marcos
Editorial: Cossetània
Cuina amb nom propi
Consells, aprenentatge i moltes receptes de la mà d’algunes de les cares més mediàtiques dels fogons
Autor: Sergio Torres i Javier Torres
Editorial: Rosa dels Vents
Els mediàtics germans Torres –Javier i Sergio– proposen en aquest llibre un pla de vint-i-vuit dies amb propostes que van des de l’esmorzar al sopar, recomanacions per tenir el rebost ordenat, llistes de la compra setmanals i consells per preparar en un sol dia, en un parell d’hores, el menú de tota la setmana estalviant temps i esforç. Menja bé, no facis dieta vol posar les bases per aprendre a menjar amb flexibilitat i, per descomptat, gaudir menjant. “La nostra experiència com a cuiners ens ha fet veure que el primer pas per alimentar-se correctament està en saber què mengem i com ho preparem”, asseguren els germans Torres. I d’aquí neix aquesta guia i receptari amb explicacions comprensibles i clares amb moltes idees inspiradores amb la dieta mediterrània com a fonament.
Autor: Marc Ribas
Editorial: Cossetània
El nou llibre de Marc Ribas, el cuiner més popular de TV3, destapa el seu cantó més personal i deixa entrar el lector a la seva cuina, a través de vivències úniques i divertides, fins i tot extravagants, que li han passat davant dels fogons i amb els clients dels restaurants on ha treballat. “En aquestes pàgines, doncs, em mullo una mica i exposo la meva opinió i la meva vivència com a cuiner amb alguns clients dels restaurants. Potser us hi veureu reflectits i, sovint, al llarg del llibre, us vindrà més d’un nom al cap”, assegura. En marxa cuina! Històries d’un cuiner amb rock’n’roll també compta amb receptes fàcils i sorprenents de cuina tradicional catalana sense oblidar aspectes actuals, amb productes frescos i de proximitat.
Autor: Rafael Antoní
Editorial: Columna
Des del seu perfil d’Instagram (@rafuel55), Rafael Antonín, el Chef Rafa, s’ha convertit en un dels instagramers gastronòmics amb més influència en aquesta xarxa social. La simpatia, la immediatesa i, sobretot, unes receptes molt gustoses i a l’abast de tothom són el secret del seu èxit. Aquest és el seu primer llibre de receptes. “Les meves receptes porten ingredients de temporada i de proximitat. I, a més, de tant en tant cal ensenyar alguns processos bàsics. No és sobrer explicar la manera idònia de condimentar una amanida”, assegura el cuiner.
Autor: Gessamí Caramés
Editorial: Cossetàni
La pastissera i copresentadora del programa Cuines de TV3 ens presenta algunes de les receptes imprescindibles per entendre el món dolç. Des de les elaboracions més bàsiques als pastissos més sofisticats, passant per les postres tradicionals de la nostra terra, pans, brioixos, pastisseria americana, begudes i fins i tot opcions sense gluten, sense lactosa i baixes en calories. Un llibre per deixar de banda la por als gramatges, quantitats i temperatures i entendre el perquè de cada elaboració.
Autor: Álvaro Castellanos i Iván Morales
Editorial: Planeta Gastro
Iván Morales i Álvaro Castellanos han revolucionat el món de les tavernes amb Arzábal. Considerat pel New York Times com un dels millors locals de tapes de Madrid, en aquest llibre els seus creadors conviden els lectors a submergir-se en la seva història, els seus coneixements, les seves inquietuds i la seva passió per la cuina. Taberna inclou més d’un centenar de receptes amb plats clàssics de la cuina espanyola de vegetals, crus, receptes amb peixos i mariscos, carns, caça, guisats i postres.
Autor: Luis Irizar i Juan Aguirre
Editorial: Abalon Books
Aprenentatge, anècdotes i molta cuina recorren les més de 260 pàgines de Luis Irizar. Maestro de maestros, unes memòries del patriarca de la gastronomia basca que inclouen una selecció de vint-i-cinc de les seves receptes que evoquen les històries d’aquest xef i d’alguns dels seus il·lustres alumnes com Karlos Arguiñano, que escriu el pròleg del llibre. “A l’escola ens va ensenyar molt, el respecte pel producte, el respecte pel client, el respecte pel bon fer [...]. Ens va obrir els ulls, ens va ajudar a madurar”, assegura el famós cuiner de Zarautz.
Autor: Tasty
Editorial: Libros Cúpula
Tasty, la marca de cuina més famosa de les xarxes socials, ha revolucionat la manera com milions d’aficionats al món preparen les seves creacions. Aquest llibre recull una vuitantena de receptes preferides dels seguidors d’aquest canal de cuina. Plats que són tendència com el cheesecake d’unicorn o la pizza amb massa de coliflor, clàssics com la lassanya o cuina internacional com els dumplings o el pollastre tikka masala.
La cuina més sostenible
Opcions per disminuir el malbaratament alimentari i menjar més verdura per la nostra salut i la del planeta
Autor: Tom Hunt
Editorial: Cinco Tintas
El xef i activista mediambiental Tom Hunt resol en aquest llibre una pregunta crucial: “Què és una dieta sostenible?” Hunt presenta un manifest que ens ajuda a comprendre’n la resposta i també a aconseguir aquest objectiu. El llibre proporciona informació pràctica i receptes inspiradores per al dia a dia que tenen en compte com cultivem i criem, comercialitzem, mengem i eliminem el menjar. Hunt fa palès que la nostra manera d’alimentar-nos afecta la salut del sòl, la biodiversitat i ecosistemes sencers i que si canviem la nostra manera de menjar de manera individual, podem ajudar a fer prosperar el medi ambient.
Autor: Dario Bressanini
Editorial: Grijalbo
¿És veritat que el sucre o el bicarbonat redueixen l’acidesa de la salsa de tomàquet? Com es poden cuinar les verdures al microones? Quin és el secret de les patates ben rostides? Amb un llenguatge senzill, experiments il·lustrats, esquemes, taules i receptes explicades pas per pas, La ciencia de las verduras. La química del tomate y de la cebolla desemmascara falsos mites i presenta les tècniques fonamentals per aconseguir excel·lents plats. I treure tot el partit possible de les verdures. La tercera entrega de l’exitosa sèrie Ciencia en la cocina del professor Dario Bressanini.
Autor: Xavier Pellicer
Editorial: Planeta
El llibre de cuina saludable de Xavier Pellicer, el gran expert de cuina verda del món, que ha revolucionat la manera de tractar les verdures i els fonaments de l’alta gastronomia. Des que es va formar a França va estar al càrrec de restaurants com Can Fabes o l’Àbac. Fins que fa una dècada va decidir canviar la seva carrera per dedicar-se en exclusiva a elaborar una cuina basada fonamentalment en els vegetals i hortalisses de proximitat. Aquestes pàgines són un recorregut per un camí que va començar l’any 2012, quan Pellicer va començar a interessar-se per la cuina biodinàmica, fins a l’actualitat.
Autor: Raquel Bernácer
Editorial: Vergara (Ediciones B)
Si et preocupa el medi ambient i vols consumir menys carn però no saps per on començar, Lunes sin carne. Consejos y recetas para cuidar tu alimentación y la del planeta és un llibre que té molt per oferir-te. Escrit per la dietista nutricionista Raquel Bernácer, planteja la repercussió que pot tenir la reducció del consum de productes càrnics sobre la salut dels individus i la supervivència del planeta. “Dir a la gent que deixi de menjar carn i que comenci a menjar cigrons no és gaire realista, tot i que sí que podem aportar eines i arguments perquè, almenys, en redueixi el consum. I d’això va el llibre”, assegura l’autora. Sense jutjar, en un to empàtic i lúdic, Bernácer planteja moltes preguntes i les seves respectives respostes.
Autor: Marta Martínez
Editorial: Vergara (Ediciones B)
Guía para el vegano (im)perfecto és una publicació que ofereix, a més d’un receptari i consells nutricionals, respostes i reflexions sobre els dubtes més habituals quan es fa el canvi cap a una vida vegana. Una guia imprescindible que no pot faltar a la llibreria dels que volen iniciar-se en el veganisme.
Autor: Erin Rhoads
Editorial: Cinco Tintas
Una guia pas per pas per incorporar canvis senzills en el dia a dia per no llençar tantes coses a les escombraries i contribuir a la millora del futur del planeta. Erin Rhoads, apassionada defensora de l’estil de vida residu zero, ofereix un consell per a cada dia de l’any. Des d’accions i inspiració fins a receptes i tota mena de recursos.
Autor: Reina y Repollos
Editorial: Akal
Una publicació per als que consideren que es pot menjar bé sense matar cap animal. A No matarás hi ha un ampli receptari que comprèn des d’esmorzars fins a postres, amb un ampli ventall de possibilitats per al dia a dia així com per a ocasions especials. A més, també hi ha consells per apostar pel zero waste i la reducció al mínim dels residus.
Autor: Julio Basulto i Juanjo Cácere
Editorial: Debolsillo
“Més vegetals, menys animals i res o gairebé res de carns processades i aliments superflus”. Aquesta és la màxima de Julio Basulto i Juanjo Cáceres, autors de Más vegetales, menos animales, que revisen aspectes històrics de l’alimentació i desmenteixen que l’alimentació basada en vegetals sigui una moda recent.
Autor: Kimberly Parsons
Editorial: Cinco Tintas
Yoga kitchen presenta un pla d’una setmana d’immersió al ioga i un mes de menús. Més de 70 receptes basades en l’alimentació tradicional iòguica, que segueix un model lactovegetarià. A la dieta hi predominen fruites, hortalisses i productes làctics, i en queden exclosos els aliments estimulants com els ous, l’all o la ceba, a més de la cafeïna. Un llibre amb receptes senzilles que segueixen principis d’alimentació saludable, encaminada a augmentar la calma, la claredat i l’energia. Un pla per combinar àssanes, meditació, respiració i alimentació.
Autor: Katy Beskow
Editorial: Libros Cúpula
Perfecte per aprendre a cuinar plats vegans de manera fàcil i senzilla mitjançant receptes, trucs i consells. Amb ingredients que es poden trobar molt fàcilment al supermercat. Cocina vegana en 15 minutos ofereix tant receptes per a l’esmorzar com plats principals i postres. Sense preparacions complexes ni elaboracions costoses, només plats deliciosos i consells pràctics i de salut. Apte tant per a persones veganes com per a aquells que simplement volen provar alguna cosa nova o introduir-se a la dieta vegana. Ofereix un llistat de productes bàsics veggies que sempre cal tenir al rebost.
Autor: Sabrina Fauda-Rôle
Editorial: Lunwerg Editores
Un one pot és un plat cuinat en un únic recipient que sol ser fàcil i ràpid d’elaborar. En aquest llibre es proporcionen les claus per preparar-ne de vegetarians. S’hi inclouen més de 80 receptes, des de propostes elaborades només amb verdures (saltades, guisades o confitades) fins a postres o clàssics per acabar un àpat vegetarià amb un toc dolç, passant per sopes i cremes i per combinacions originals de cereals, llegums, arròs i pasta. Si bé els one pot vegetarians solen ser plats únics, es poden acompanyar amb una amanida verda o amb verdures crues o poden servir com a guarnició.
Autor: Míriam Fabà
Editorial: Grijalbo
Veganeando. Recetas fáciles, saludables y caprichosas inclou menús setmanals, trucs per cuinar vegetals de manera més gustosa i consells per escollir els millors productes locals, orgànics i de temporada. D’una manera senzilla i clara, Míriam Fabà explica, a més, la seva experiència i les estratègies que va seguir quan va fer la transició al veganisme. Pensat tant per a persones interessades a començar a menjar més verdures com per als que volen tastar elaboracions sense ous ni llet, o per a vegans que busquin inspiració. Estarà disponible a les llibreries a partir del 13 de maig.
Autor: Ella Mills
Editorial: Ediciones Salamandra
Un centenar de receptes senzilles elaborades amb ingredients vegetals i un viatge per la filosofia culinària d’Ella Mills, guru del veganisme. L’objectiu de Mills és que principiants i veterans puguin portar una alimentació més sostenible sense invertir gaire temps en cuinar. És l’últim llibre de l’instagramer, amb preparacions com ara amanides de colors, hamburgueses i falàfels vegetarians, salses, acompanyaments cremosos, guisats energètics, esmorzars ràpids, brunches de cap de setmana, pastissos...
Autor: Zaraida Fernández
Editorial: Cossetània
Més de 90 receptes per convertir un àpat amb un convidat vegà en una experiència exquisida, diferent i molt divertida. La majoria de receptes estan elaborades amb ingredients fàcils de trobar o reemplaçar. Idees per preparar des d’un pícnic fins a una festa infantil, un àpat de Nadal, un sopar romàntic o un aniversari. L’autora, Zaraida Fernández, sempre va tenir clar que volia dedicar-se a la cuina, raó per la qual l’any 2002 va decidir estudiar a l’Escola d’Hostaleria de Barcelona per ser cuinera professional. Amant dels animals, fa uns anys va decidir deixar de consumir-ne i, per descomptat, de cuinar-ne.
Cuina per a llaminers i panarres
Una selecció de llibres per aprofitar al màxim el forn i el corró
Autor: Victòria Gudiol
Editorial: Viena edicions
Victòria Gudiol, pastissera i il·lustradora, ha aplegat en aquest llibre algunes de les millors elaboracions de la pastisseria catalana, tant dolces com salades, per preparar-les fàcilment a casa: pastissos de xocolata, de fruita i de formatge, pans de pessic, magdalenes, ametllats, carquinyolis, coques salades... Un imprescindible per tenir a la cuina i aprendre a preparar dolços amb ingredients saludables i de temporada.
Autor: Jordi Morera
Editorial: Ara llibres
Tant per als que volen fer els primers pans casolans, com per als que volen perfeccionar les tècniques que ja coneixen, aquest llibre ofereix tot el que cal saber per convertir-se en un forner expert. Inclou receptes variades i il·lustracions que exemplifiquen passos i resultats, tots els detalls sobre el pastat, les farines més adequades, la cocció, les panificadores...
Autor: Antonio Bachour
Editorial: Vilbo ediciones
344 pàgines amb tècniques, consells i fotografies pas a pas per gaudir de les millors receptes d’un dels pastissers més coneguts del món. Una obra per descobrir l’Antonio Bachour més gastronòmic, a través de 52 creacions úniques i distribuïdes en tres grans blocs.
Autor: FERRANDI Paris
Editorial: Blume
Una publicació per adquirir tot el coneixement tècnic i gastronòmic de la xocolata de la mà d’una de les principals escoles de formació franceses. Més de 40 tècniques explicades a través de 200 passos detallats. Amb 70 receptes, de les més senzilles a les més sofisticades.
Autor: Thomas Teffri-Chambelland
Editorial: Bread Éditions
Un tractat complet per a mans expertes per aprendre a fer una de les masses més complexes que existeix, el panettone. Compta amb col·laboracions catalanes com les de Daniel Jordà i Miquel Saborit.
Autor: Antònia Suñer
Editorial: Documenta Balear
Antònia Suñer presenta un nou receptari que anima els lectors a fer pa i pastissos sense gluten. Receptes clàssiques i innovadores a partir d’ingredients aptes per a persones que segueixen una dieta sense gluten.
Autor: Diversos autors
Editorial: Col&Col Ediciones
Una vuitantena de receptes per gaudir amb la pastisseria a cada estació de l’any amb productes de temporada. Amb elaboracions tan variades com mousses, cheesecakes, pastissos de xocolata i coques. Un llibre que convida a posar-se el davantal per omplir la casa d’olor de pa de pessic.
Viatjar a través dels fogons
Traslladar-se a territoris inexplorats per mitjà de la gastronomia
Autor: Romain Fornell
Editorial: Planeta Gastro
Romain Fornell, nascut a Tolosa però instal·lat des de fa dècades a Barcelona, repassa els moments remarcables de la seva carrera professional i comparteix receptes molt significatives per a ell. Fornell, que ha creat un grup de restauració a Catalunya amb catorze establiments, destaca per la seva cuina amb segell francès adaptada a l’essència mediterrània de Catalunya. Actualment té una estrella Michelin pel restaurant Caelis. Amb textos de Toni García i fotografies de Xavier Torres-Bacchetta, aquesta publicació és imprescindible per reflexionar sobre gastronomia amb el millor representant de la cuina francesa a Barcelona.
Autor: Josep Borràs i Damià Borràs
Editorial: Viena Edicion
El cuiner Josep Borràs i el seu fill Damià ens conviden a seure a la taula de qualsevol cuina de l’illa per assaborir un centenar i mig de plats únics i inclassificables que contribueixen a engrandir el valor d’aquesta inoblidable cuina tradicional. De la caldera a l’oliaigo, de l’aguiat als frits, passant per les oranes, els cocs, els flaons i les formatjades. Un viatge per una cuina farcida d’olors i gustos fruit de la privilegiada situació de l’illa enmig de la Mediterrània.
Autor: Fundación Alicia i Udon Asian Food
Editorial: Abalon Books
Un diàleg culinari entre Orient i Occident de la mà de 100 ingredients fonamentals de la cuina nipona. Com un glossari, es descriu en detall cada producte i les seves característiques. Una eina de coneixement útil molt pràctica i il·lustrada amb les receptes d’alguns dels xefs que ja gaudeixen d’aquest viatge gastronòmic.
Autor: Najat Kaanache
Editorial: Planeta Gastro
Najat explora la cuina marroquina amb el guiatge de la seva principal ambaixadora:la xef mundialment aclamada Najat Kaanache. Formada als fogons d’El Bulli i el Noma, el seu restaurant Nur (a Fes) està reconegut com el millor restaurant d’Àfrica i el millor restaurant marroquí del món. Un llibre per traslladar-se a una cuina plena de color.
Autor: Michael Booth
Editorial: Quaterni
Michael Booth, el popular escriptor gastronòmic, recorre el Japó al costat de la seva família per descobrir tot el que s’hi menja més enllà del sushi i el ramen. Un divertit viatge culinari pel país nipó, un territori que ha aconseguit que la seva cuina tradicional sigui reconeguda per la Unesco com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat.
Autor: Xavier Febrés i Àngela Vinent
Editorial: Cossetània
Cada barri i cada mercat són un món. Els periodistes Àngela Vinent i Xavier Febrés proposen una ruta gastronòmica pels bars dels 40 mercats de Barcelona. El periple els porta des del clàssic Pinotxo de la Boqueria fins a un pop a feira menjat de matinada al Mercat del Peix a Mercabarna.
Autor: Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi
Editorial: Salamandra
La confluència de tres grans religions –musulmana, jueva i cristiana– fa de Jerusalem un enclavament amb una cultura gastronòmica tan variada com seductora. Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi han creat aquesta obra excepcional amb més d’un centenar de receptes, des de les més tradicionals fins a les més modernes, inspirades en aquesta ciutat.
Autor: Adrien Grant Smith Bianchi
Editorial: Cinco tintas
Llibre de viatges per tastar les begudes alcohòliques d’arreu del món. Whisky japonès, cervesa belga, vi argentí, rom del Carib... Els autors d’aquest llibre t’acompanyaran pels cinc continents en un autèntic tour d’iniciació al llarg del qual et desvelaran els secrets de les begudes alcohòliques més populars del planeta. Begudes característiques de cada lloc que s’han convertit en símbol nacional.
Autor: Elisa Blanco Barba
Editorial: Anaya Touring
Elisa Blanco Barba, destacada activista en pro dels drets dels animals i la sostenibilitat, ofereix consells per organitzar viatges conscients i sostenibles dirigits a tota mena de persones veganes, vegetarianes, en transició, curioses, que viatgen soles, acompanyades o en família. La gastronomia hi juga un paper important, però també parla de transport, allotjament, compres i altres temes.
Bibliotecagastro
Assajos, cròniques i relats per digerir amb calma
Autor: Martí Sales
Editorial: Clud Editor
El nou llibre de l’escriptor Martí Sales fa venir gana a cada pàgina. És una barreja d’assaig gastronòmic que inclou poemes, relats, rondalles i cançons, textos propis que parteixen de coneixences personals, experiències i investigació literària. El títol del sisè llibre de l’escriptor i traductor, Aliment, respon a la curiositat de l’autor respecte al significat de menjar i compartir al voltant de la taula. No és un receptari, malgrat que té la forma d’un abecedari literari amb 27 entrades.
Autor: Julià Guillamon
Editorial: VibopEdicions
Una col·lecció de contes escrits a la manera de Perucho amb la marca inconfusible de Julià Guillamon. De gran qualitat literària, aquests contes estan amarats per l’interès que Perucho tenia pel fantàstic i pel món del vi, sovint poc expressat (a diferència del menjar), gairebé amagat, perquè, com diu Guillamon, l’autor de Les històries naturals pertanyia a una generació sense vins. El llibre pertany a la col·lecció Envinats de Vibop Edicions, que relaciona el vi amb les arts i la creació.
Autor: Carolyn Steel
Editorial: Capitán Swing
Un llibre que ens explica com mengen les ciutats, un estudi insòlit i revolucionari que examina la forma en què la producció moderna d’aliments ha fet malbé l’equilibri de l’existència humana i revela un dilema centenari encara per resoldre: quines podrien ser les claus per combatre l’obesitat o la destrucció del món natural. Una advertència sobre el rebuig i la destrucció causada pels sistemes alimentaris actuals i una guia per corregir els seus errors.
Autor: El arte y la ciencia del...
Editorial: Neo-Person
El foodpairing és un mètode que, a partir de les olors dels aliments, identifica quins són els que funcionen més bé junts. Tracta d’una combinació de neurogastronomia (la manera com el cervell percep el gust) amb l’anàlisi de les molècules aromàtiques presents en els ingredients. Un llibre per aprendre per què les combinacions que coneixem i ens encanten funcionen tan bé (com les maduixes i la xocolata) i per endinsar-se en un món de maridatges deliciosos i a priori insòlits (com les maduixes i el parmesà) que transformen la nostra manera de menjar.
Autor: Lawrence Osborne
Editorial: Gatopardo Ediciones
L’escriptor i periodista anglès Lawrence Osborne recorre diversos països d’Orient i Occident amb un únic propòsit: beure una copa en cadascun dels indrets on aterra. Ja sigui en un glamurós hotel de Milà o en un tuguri del Pakistan, on desafia la prohibició islàmica de l’alcohol. De copa en copa, Osborne entra en contacte amb cultures etíliques oposades i reflexiona sobre la controvertida relació entre Orient i Occident sense deixar d’aixecar el colze i es pregunta si el consum d’alcohol és un símbol d’enteniment o al contrari.
Salut
Nutrició i salut van de bracet i cada temporada hi ha una tendència nutricional a l’alça. Enguany és el dejuni intermitent però hi ha més novetats. Hem triat aquestes
Autor: Carla Zaplana
Editorial: Cossetània
No hi ha dia que no sentim a parlar del dejuni intermitent i és una de les tendències nutricionals amb més cerques a internet. Tot i estar de moda, no és una dieta per aprimar-se. En el seu nou llibre, la nutricionista Carla Zaplana explica que el dejuni intermitent no vol dir menjar menys sinó acotar els àpats en una franja horària més reduïda. Proposa exercicis per fer en dejú i més de 25 receptes.
Autor: Silvia Gómez Senent
Editorial: Plataforma Actual
L’estrès, l’alimentació i l’exercici físic influeixen en els microorganismes que habiten al nostre intestí, l’anomenada microbiota intestinal. Aquesta metge digestiva explica la relació que té amb la salut i com millorar-la.
Autor: Marta León
Editorial: Editorial Planeta
El cicle menstrual, els desequilibris hormonals, la fertilitat, l’embaràs, el postpart i la menopausa. León ofereix recomanacions, receptes i consells sobre alimentació saludable per a totes les etapes de la vida d’una dona.
Autor: Julia Jiménez
Editorial: Zenith
Aquesta nutricionista ofereix una visió de l’alimentació que va més enllà de l’obsessió per estar prims i ofereix claus per generar hàbits de menjar saludables i alimentar-nos de manera més sostenible i conscient.
Autor: Miguel Ángel Lurueña
Editorial: Ediciones Destino
En qüestions de nutrició sovint hi ha informació poc rigorosa o contradictòria. El divulgador científic i autor del blog Gominolas de petróleo ofereix consells pràctics per aprendre a menjar bé i evitar enganys quan anem a comprar.
Autor: M. Goran i E. Ventura
Editorial: Grijalbo
L’obesitat infantil ja és un problema de salut pública. Aquest llibre desmunta alguns mites sobre els diversos tipus d’edulcorants, ajuda a identificar fonts enganyoses de sucre i dona solucions realistes per reduir-ne la ingesta.
Autor: Magda Carlas
Editorial: Amat Editorial
¿I quin és el paper que juga l’aigua en la nostra salut? La nutricionista Magda Carlas respon a aquesta pregunta a través d’un recorregut de la funció de l’aigua en les diferents etapes de la vida i els seus beneficis.
Autor: C.Casabona i J. Basulto
Editorial: Paidós
Tan important és el que mengem com el que bevem. Davant la creixent ingesta de begudes ensucrades, Carlos Casabona i Julio Basulto firmen una guia sobre el consum saludable de begudes on ofereixen informació científica i aclareixen els dubtes més freqüents.
Autor: Blanca García-Orea
Editorial: Grijalbo
Hi trobarem les claus per entendre com els bacteris intestinals influeixen en la nostra salut. Amb receptes senzilles i consells per llegir les etiquetes dels aliments.