El ministeri de Treball, finalment, retirarà les medalles als repressors franquistes i als corruptes
Entre els que encara conserven la distinció hi ha Franco i el general Yagüe
BarcelonaEls repressors franquistes i els condemnats per corrupció, finalment, hauran de tornar la Medalla al Mèrit en el Treball. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un nou reglament amb nous criteris per a la concessió d’aquestes distincions i també per retirar-les a aquells que hagin format part de l’aparell de repressió de la dictadura franquista o hagin estat acusats de corrupció.
Entre els que encara conserven aquesta medalla hi ha Francisco Franco, el general Yagüe i Pilar Primo de Rivera. A Franco l'hi van concedir per estar “al capdavant dels treballadors que en la guerra van donar la seva sang i en la pau el seu esforç” i per “47 anys de serveis sense descans”. A Yagüe, també conegut com el carnisser de Badajoz per la massacre que es va produir en aquesta ciutat quan les tropes franquistes la van ocupar (no hi ha xifres oficials de la matança però els historiadors estimen que entre 2.000 i 4.000 persones van ser executades), li van donar la medalla el 30 de juliol de 1946 perquè "es va preocupar de manera intensa per les qüestions socials”. I a Pilar Primo de Rivera, que va liderar la Secció Femenina de la Falange, li van concedir la medalla el 1965 per la seva "entrega, generositat, alegria i amor a l'obra ben feta". Fins ara el ministeri de Treball no tenia poders per retirar la distinció.
També els guardonats que hagin comès algun tipus de delicte o una infracció administrativa que es consideri incompatible amb la distinció perdran el guardó. En concret, el nou reglament estableix que es poden retirar les medalles concedides "quan quedi acreditat que la conducta i trajectòria de la persona o entitat condecorada sigui incompatible amb l'exemplaritat cívica i professional exigida per a l'obtenció del guardó". Dins d’aquest supòsit, podria entrar l’expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán. L'empresari va ser condemnat a cinc anys i mig de presó per alçament de béns i blanqueig de capitals després de la fallida del grup turístic Marsans, a més de diversos delictes fiscals en la compra d'Aerolíneas Argentinas
La Medalla al Mèrit al Treball es va crear el 1926, va desaparèixer durant la Segona República i va ser restaurada durant el franquisme. La seva última regulació data de 1982. Ara se'n modifiquen les categories, que passen d'un model d'or, plata i bronze, a un altre format per excel·lència, igualtat i salut laboral. Amb la nova regulació, la medalla, a més de treballadors, es podrà lliurar a "associacions, corporacions, empreses, organismes públics i entitats defensores o representatives d'interessos col·lectius en reconeixement de l'excel·lència en l'exercici de la seva funció o per la seva contribució a l'increment de la dignitat, la igualtat i la qualitat del treball".