El Mercat de les Flors acull la segona Trobada Coreogràfica Àfrica-Espanya
Durant quatre dies artistes, coreògrafs, ballarins i gestors de les arts escèniques intercanviaran les seves experiències
BarcelonaEl Mercat de les Flors de Barcelona serà la seu a partir d'aquest dissabte de la segona Trobada Coreogràfica Àfrica-Espanya, una iniciativa de Casa Àfrica en què participaran durant quatre dies artistes, coreògrafs, ballarins i gestors de les arts escèniques per intercanviar les seves experiències.
També es presentaran espectacles d'artistes africans consolidats com Gregory Mquoma, de Johannesburg, o l'última proposta de la companyia Nòmada, de les Canàries, dirigida per Roberto Torres, amb el títol de Que corra el aire, en què participen ballarins de Mali, Burkina Faso i el Senegal.
El cap de l'àrea de Cultura de Casa Àfrica, Juan Jaime, ha explicat que després de l'èxit de la primera trobada, celebrada a La Gomera l'any passat, ara s'ha optat per acudir a un espai referent de la dansa a Espanya, com és el Mercat de les Flors, amb l'objectiu que els participants "reflexionin i intercanviïn idees".
Segons el seu parer, el programa d'activitats resultant, elaborat amb els responsables de la institució barcelonina, és "de molta qualitat i avantguardista", a la vegada que permetrà la participació de la ciutadania.
El director del Mercat de les Flors, Cesc Casadesús, vol que les jornades, amb representants de diferents països de tot el continent, des del Marroc a Sud-Àfrica, serveixin per "treballar en noves idees de creació", que en el futur puguin ser vistes en un escenari.
Encara que els principals espectacles preparats i oberts al públic, com el Beautiful Me de Gregory Maqoma, es veuran al Mercat, la majoria de les activitats dels professionals participants, moltes a porta tancada, es duran a terme en El Graner, un espai de la Zona Franca, antiga fàbrica de bombetes, amb més de mil metres quadrats i quatre sales d'assaig. Durant els matins està previst que se celebrin unes sessions obertes a la comunitat professional de la dansa a Barcelona perquè puguin intercanviar experiències amb els seus col·legues africans i també s'han organitzat les denominades Sessions de divan, en què s'asseuran alguns dels convidats africans per oferir les seves experiències.
Gregory Maqoma s'ha mostrat molt satisfet de poder presentar a Barcelona Beautiful Me, un muntatge en què s'interpreten tres sols, com el creat pel britànic-hindú Akram Khan, i es reflexiona sobre "la identitat, els orígens, els valors i les circumstàncies vitals".
El coreògraf canari Roberto Torres, un enamorat d'Àfrica "des de sempre" va decidir crear Que corra el aire a partir dels seus viatges al continent, un repte que l'ha portat a treballar amb artistes de Mali, Burkina Faso i el Senegal.
Durant aquests dies, també seran a Barcelona el moçambiquès Horario Macuacua; la coreògrafa de Burkina Faso Irene Tassémbedo; el jove ballarí d'origen marroquí Toufiq Izeddou; el tunisià Wajdi Gagui o el congolès Jaques Bana Yanga.