Teniu bona memòria teatral? El Museu de les Arts Escèniques us convoca avui a una marató
L'Institut del Teatre organitza dues jornades participatives per documentar imatges dels seu fons
BarcelonaLa capacitat de recordar una cara i un nom pot ser útil en les situacions més sorprenents: l'Institut del Teatre ha organitzat dues jornades participatives perquè el públic col·labori amb la institució en la documentació del seu fons d'imatges històriques. La primera se celebrarà aquest dijous 7 de juliol a l'Institut del Teatre, i la segona, el dia 13 a la Biblioteca d'Horta-Can Mariner, que està especialitzada en teatre.
Avui, a la marató de 12 a 18.30 h s’ha convidat professionals, aficionats, crítics i espectadors, a documentar el màxim possible de fotografies, com Pilar Aymerich (fotògrafa), Hermann Bonnin i Pau Monterde (exdirectors de l'IT), Lluís Bohigas (administrador del Teatre Romea), Carme Casas i Anna Vázquez (exbibliotecàries de l'IT), Àlex Casanovas (actor i president de l’AAdPC), Gemma Calvet (presidenta de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya), Imma Colomer (actriu, cofundadora del Teatre Lliure i Comediants), Enric Gallen (professor de la UPF), Enric March (historiador, membre de la plataforma Salvem l’Arnau), Angels Margarit (cia Mudances), Miquel Periel (cia Dagoll Dagom), Teresa Sala (grup de recerca Gracmon, UB) i Toni Rumbau (revista digital Putxinel·li).
L'Institut del Teatre, a través del Museu de les Arts Escèniques, ha preparat uns paquets d'imatges classificades per temàtiques. Les més recents estan dedicades al Teatre Romea –els períodes 1940-1959 i 1960-1969– i el Teatre Lliure. Però també es podaran documentar clàssics com les companyies de Josep Santpere, Maria Vila-Pius Davi i la Bella Dorita. Els voluntaris que participin en aquestes maratons d'identificar els actors, ballarins, directors i dramaturgs que apareixen en aquestes imatges podran introduir els noms que coneguin en un registre que s'ha habilitat a les fitxes electròniques de cadascuna de les imatges.
El Museu de les Arts escèniques té digitalitzats més de 50.000 documents del seu fons i es poden consultar a la seva web.
A l'espera d'una nova seu
El Museu de les Arts escèniques està ubicat a l'Institut del Teatre, però està previst, quan la conjuntura econòmica ho permeti, que tingui una nova seu a l'edifici de la Casa de la Premsa. La Diputació i l'Ajuntament de Barcelona van signar el 2013 un acord per desenvolupar-ho. El projecte segueix a l'espera.
La col·lecció del MAE està considerada un referent europeu, però des que va abandonar el Palau Güell el 1989 la seva visibilitat no ha sigut òptima. Els fons van estar dipositats en un magatzem fins a l'any 2000 i es van traslladar a l'Institut del Teatre quan el centre va inaugurar una nova seu.
En els últims mesos s'han produït novetats a l'entorn d'aquest tema, però la nova seu del MAE encara no s'ha desencallat. CiU defensava al març que ubicar-lo al Teatre Arnau serviria per dinamitzar el Paral·lel.