S'estrenarà una obra de teatre sobre Puig Antich a la Model
Marc Pujol, Carme Sansa i Bàrbara Roig protagonitzaran el muntatge dirigit per Jordi Pérez Solé
BarcelonaEl 2 de març del 1974, el règim franquista va executar Salvador Puig Antich. Tenia 26 anys i era militant del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL). Sobre qui era i la seva execució al garrot vil n'hi ha hagut llibres i pel·lícules, però no una obra de teatre. Aquest novembre s'estrenarà la primera: Puig Antich, cas obert, a l'antiga presó Model de Barcelona. L'obra de teatre es basa en el llibre Salvador Puig Antich, cas obert. La revisió definitiva del procés, del periodista i escriptor Jordi Panyella, amb la dramatúrgia de Mercè Sarrias, la direcció de Jordi Pérez Solé i la interpretació de Marc Pujol, Carme Sansa i Bàrbara Roig.
El cas Puig Antich no ha tingut mai una versió teatral pròpia. El 1977, en plena Transició, es va estrenar La Torna dels Joglars, que recreava els últims dies de la vida de Heinz Ches (el nom real del qual era Georg Michael Welzel) i la seva execució al garrot vil. L'obra suggeria que l’execució de Heinz Ches, feta en paral·lel a la de Salvador Puig Antich, havia estat un crim d’estat. Franco havia mort, però la censura persistia i quatre membres de la companyia van ser empresonats durant un any, i tres van marxar a l’exili.
Cinquanta anys després que la dictadura matés Puig Antich, l'obra de teatre vol sumar-se a una lluita de fa dècades: "Intentar reobrir el cas des del teatre i reparar la injustícia del crim d'estat comès contra Salvador Puig Antich", segons els seus promotors. La dramatúrgia suma materials, com tota una recerca a través de testimonis, escrits del mateix Puig Antich, material audiovisual i bibliogràfic, i té el suport de les germanes de Puig Antich. A més, l'obra s'ha pensat tenint en compte el seu escenari, la presó. Puig Antich, cas obert, com ja va fer el llibre de Panyella, vol deixar al descobert les irregularitats del judici, recuperar la memòria d'aquell temps i reviure les últimes setmanes, dies i hores del jove anarquista.
"Sempre he tingut clar que era un cas que s'havia d'explicar en tres formats: el llibre, que és periodisme pur; l'audiovisual, que vaig intentar aixecar fa deu anys però fins ara no ha vist la llum amb el documental que es va fer a TV3, Puig Antich. Llibre vermell,i el teatre, perquè és únic i màgic", explica Panyella. "Només el teatre pot donar vida a un Salvador de carn i ossos damunt un escenari, un Salvador que vol ser reivindicatiu, però en cap cas un heroi o un mite", afegeix el periodista i escriptor.
L'espectacle formarà part dels actes centrals commemoratius del Memorial Democràtic i es farà del 4 al 9 de novembre. No hi haurà entrades a la venda, sinó que només hi podran accedir persones amb invitació. Per poder obtenir-ne una cal participar en la campanya de micromecenatge que ha posat en marxa l'equip del projecte a través de la plataforma Goteo i que arrenca avui mateix.