Memòria històrica

Xile està a l’espera de saber si Neruda va ser assassinat

Per segona vegada s’ha ajornat la publicació del veredicte d’un grup d’experts que han d’aclarir si l'escriptor va morir per un enverinament provocat

Pablo Neruda a Itàlia el 1963
Marta López
06/02/2023
3 min
8
Regala aquest article

Buenos AiresXile espera, des de divendres, aclarir la causa de la mort de l’escriptor i premi Nobel de literatura Pablo Neruda, i resoldre així si es va tractar o no d'un enverinament, tal com sospita la família, però per segona vegada els resultats de la investigació han sigut posposats. Aquest dilluns s’havia de fer una roda de premsa per donar a conèixer les conclusions pericials d'un grup d’experts internacionals, però a última hora s’ha ajornat fins al 15 de febrer. “Cap dels pèrits que integren el panell d’experts s’ha presentat a l’audiència d’avui i, en paral·lel, la seva coordinadora ha presentat una sol·licitud per prorrogar els resultats provisionals amb un argument desconegut fins ara: que no hi ha consens entre els integrants i que demanen més temps”, ha declarat la jutge a càrrec del cas, Paola Plaza.

La primera convocatòria per fer públic el veredicte estava prevista per al divendres 3 de febrer, però en el darrer minut es va suspendre per “problemes tècnics”. L'explicació que van donar familiars i querellants del cas és que diversos participants eren fora de la capital i tenien dificultats amb la connexió a internet. L’esperada cita es va traslladar a aquest dilluns, però novament s’ha cancel·lat. Enmig de la confusió, divendres es van filtrar les suposades conclusions a un mitjà independent que citava fonts properes al cas. Aquesta filtració confirmaria la hipòtesi de l’enverinament de Neruda pel bacteri Clostridium botulinum, però a banda de la causa de la mort, també s’espera que els experts expliquin com s’hauria introduït la substància en el cos del poeta. 

Història d'un misteri

Des de fa 11 anys, la família investiga el misteri sobre la mort de l’escriptor. El 2017, un altre grup d’experts internacional va descartar per primer cop científicament la versió oficial, que atribuïa la defunció de Neruda a un càncer de pròstata que patia des de feia anys. Aquesta conclusió va revelar-se després d'haver-li trobat mostres del bacteri botulínic en un molar. El nou escenari també confirmava la falsificació del certificat de defunció entregat per la clínica.

Els pèrits van recomanar aleshores donar seguiment a aquella investigació, però el procés s'ha dilatat més del previst per obstacles institucionals, burocràcia i la pandèmia. Entre el grup de científics a càrrec de les investigacions, el tercer des de l’inici del procés, hi ha perits del Centre d’ADN de la Universitat MacMaster del Canadà i del departament de Medicina Forense de la Universitat de Copenhaguen. 

El dubte sobre la causa real de la mort del poeta es va instal·lar el 2011, quan el seu antic xofer, Manuel Araya, va assegurar en una entrevista que durant l'ingrés a la Clínica Santa Maria de Santiago, on Neruda rebia tractament per al càncer, van injectar-li una substància desconeguda. Les sospites van anar en augment quan la família va descobrir que el metge que va atendre el poeta aquell dia, un tal doctor Price, no existeix en cap registre del centre i mai ningú n'ha tingut notícia. El 2013 un jutge xilè va ordenar l'exhumació de les restes del poeta i es van fer les primeres proves, que van descartar la intervenció de tercers en la seva mort. Però la insistència de la família i la seva lluita per conèixer la veritat van aconseguir que s'obrissin noves investigacions.

Neruda va morir el 23 de setembre de 1973, dotze dies després del cop d'estat d'Augusto Pinochet i un dia abans de marxar cap a l'exili que l'havia de portar fins a Mèxic. Militant històric del Partit Comunista i diplomàtic amb un important reconeixement internacional, segons els denunciants hauria representat un enemic perillós per al règim. Les conclusions preliminars s’han programat per al 15 de febrer, i els resultats definitius es donaran a conèixer el 7 de març.

stats