Nou homenatge als combatents morts a la Batalla de l’Ebre
El Memorial de les Camposines, a la Fatarella, estrena plafons explicatius amb enllaços a una audioguia
BarcelonaÉs un degoteig constant, fruit de la determinació de les entitats memorialístiques i de la direcció general de Memòria Democràtica. Aquest diumenge s’han afegit 68 noms més al Memorial de les Camposines, a la Fatarella (Terra Alta), que ara com ara ja té inscrits 1.819 noms de combatents morts o desapareguts a la Batalla de l’Ebre el 1938. A més, el memorial ha estrenat cinc plafons explicatius amb enllaços a una audioguia narrada pel periodista Eloi Vila que explica el context de la batalla i els combats que van tenir lloc a les Camposines. Aquests plafons, que substitueixen els que ja existien, incorporen la identitat visual de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya.
El departament de Justícia, Drets i Memòria ha homenatjat els 68 soldats amb la inauguració d’una nova placa amb el seu nom, que s’afegeix a les 24 que hi havia fins ara. “Inaugurem una nova placa amb el nom de 68 combatents morts o desapareguts; ja són 1.819 inscripcions de persones estimades; perquè abans que soldats van ser el vostre germà, el vostre pare, el vostre tiet o el vostre avi”, ha dit la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, que ha presidit l’acte commemoratiu.
Ubasart també ha lloat "l’aportació imprescindible" de les brigades internacionals a la Batalla de l’Ebre. “Persones que van morir, algunes per defensar els seus ideals, d'altres, senzillament, perquè es van veure obligades a allistar-se, com molts joves de la lleva del biberó o dels territoris dominats pels sublevats”, ha explicat. Entre els 68 noms afegits, hi ha cinc brigadistes internacionals: l’italià Bruno Bucci, de la Brigada Garibaldi i desaparegut el 10 de setembre del 1938 al sector de Corbera; els neerlandesos Josinus van Kleef i Johan Antheunis, adscrits al batalló Edgar André de la Brigada Thälmann; el nord-americà James Philips Lardner, del batalló Abraham Lincoln de la XV Brigada Internacional, i el polonès Piotr Sosnowski, adscrit a la Brigada Garibaldi i a la Brigada Dombrowski.
“Cal que les joves generacions que no van viure el franquisme ni les lluites per l’arribada de la democràcia sàpiguen dels esforços i sacrificis que han estat necessaris per poder gaudir dels nostres drets i llibertats”, ha recordat Ubasart. Durant l’homenatge, organitzat conjuntament pel departament de Justícia, Drets i Memòria, a través de la direcció general de Memòria Democràtica, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) i l’Ajuntament de la Fatarella, s’han llegit en veu alta els noms de les víctimes, i els familiars de les persones recordades han fet una ofrena floral al memorial. També hi ha participat Jeremy Galdamez Muñoz, representant de l'associació Stowarzyszenie Ochotnicy Wolności, una entitat de recerca i promoció de la memòria dels brigadistes polonesos.
El Memorial de les Camposines, inaugurat l’any 2005, està situat als peus de l’ermita de Sant Bartomeu, a la Fatarella (Terra Alta). L’espai recrea un búnquer i està construït sobre una antiga trinxera de la Batalla de l’Ebre. Les Camposines era el lloc de pas entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front republicà durant la batalla. Era un punt estratègic per fer arribar els subministraments necessaris per als combats i per a l’evacuació dels ferits. El novembre del 1938, la zona va ser ocupada finalment per l’exèrcit franquista. En els 115 dies transcorreguts entre el 25 de juliol i el 16 de novembre del 1938, el combat va arruïnar pobles i camps, i s’estima que va deixar un balanç de més de 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners. Hi havia joves de 16 anys i pares de 40. Les restes de molts d’aquests soldats descansen l'ossari del Memorial de les Camposines.