Llei de Memòria Democràtic a

El govern espanyol engega els tràmits per eliminar la Fundación Francisco Franco, però ho decidiran els jutges

El procés compleix la llei de memòria democràtica, que demana l'extinció de les entitats que facin apologia del franquisme

3 min
Francico Franco a un lloc sense determinar, el 1937, amb la seva familia.

BarcelonaLa Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF) té els dies comptats? Després de mig segle de democràcia, és una qüestió que ha anat aflorant, però fins ara cap govern ni institució ha aconseguit tancar les portes d'una fundació que enalteix la figura d'un dictador i, cosa excepcional a Europa, en conserva molta documentació. Aquest matí, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha anunciat a través de les xarxes que ha engegat "les actuacions prèvies del procediment d'extinció de la FNFF". Tanmateix, el govern espanyol no pot de manera unilateral eliminar la fundació, sinó que serà una decisió que prendran els jutges.

La llei de memòria democràtica habilita el protectorat de fundacions –dependent del ministeri de Cultura– a instar els tribunals a declarar extingides fundacions contràries a l'interès general. És el cas de les que facin "apologia del franquisme, l'enaltiment del cop d'estat i de la dictadura o dels seus dirigents amb menyspreu i humiliació a la dignitat de les víctimes del cop d'estat, de la guerra o del franquisme", segons la llei. El jutge competent pot aprovar la suspensió provisional de les activitats de la fundació fins que no hi hagi sentència.

Segons el ministeri de Cultura, el procés tindrà tres fases. La primera serà demanar informació i documentació a la secretaria d'estat de Memòria i al Registre de Fundacions. La segona serà l'obertura del procediment, que començaria amb la comunicació de l'expedient a la memòria de la Fundación Francisco Franco. Aleshores començaria un període d'al·legacions. i se sol·licitaria un informe a l'Advocacia General de l'Estat, a partir del qual el ministeri de Cultura elaboraria una resolució per instar judicialment l'extinció de l'entitat. Finalment, hi hauria un procés judicial i els jutges tindrien l'última paraula.

Les dificultats per guanyar una demanda

Fins ara, la FNFF sempre ha presentat batalla i no ha cedit. El 2018 va canviar els estatuts per evitar ser il·legalitzada. On abans deia que el seu objectiu era emprendre "tota activitat per enaltir la figura de Franco i preservar-ne el llegat", a partir del 2018 hi va dir que la seva finalitat era "difondre i promoure l'estudi i el coneixement sobre la vida, el pensament, el llegat i l'obra de Francisco Franco en la seva dimensió humana, militar i política". Aquest canvi als estatuts pot dificultar al govern espanyol guanyar una demanda, segons el professor d'història del dret de la UAB, Daniel Vallès: "Si només agafen els estatuts que fan referència als objectius de la fundació, on en cap moment es menciona l'enaltiment de la figura del dictador sinó el seu estudi, difícilment prosperarà la demanda perquè prevaldrà el dret d'associació". En canvi, detalla Vallès, si es reuneixen proves segons les quals part de la seva activitat s'ha dedicat a enaltir la figura del dictador, aleshores hi ha possibilitats que tiri endavant. "Espero que en aquest sentit hagin fet bé la feina". D'altra banda, seria impensable una fundació semblant a Alemanya on s'enaltís la figura de Hitler, però aquí es tolera més i es podria fer servir l'argument de la llibertat ideològica.

Tal com detalla a la seva pàgina web, la FNFF va rebre subvencions públiques des del 2000 fins al 2004 per digitalitzar 27.357 documents relacionats amb la dictadura de Francisco Franco. Són documents que pertanyen a l'Estat, però malgrat que hi ha hagut diferents peticions, l'entitat fundada el 1977 mai els ha lliurat. Com que és una fundació i es regeix per la llei 50/2002, els seus socis reben beneficis fiscals i poden desgravar a Hisenda.

stats