Memòria històrica

El foc de Corbera d'Ebre deixa al descobert restes òssies de la Guerra Civil

El TSJC desestima la retirada del monument franquista de Tortosa fins que no es resolguin els processos oberts

BarcelonaEl foc de Corbera d'Ebre (Terra Alta), que va cremar 400 hectàrees entre el 16 i el 18 de juny, ha deixat a la vista restes òssies de soldats morts durant la Guerra Civil. Hi ha més de 20 punts en què els ossos dels soldats morts són visibles a la superfície. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha explicat aquest divendres que membres del cos de Bombers, agents rurals i també alguns historiadors van posar en coneixement de la direcció general de Memòria Democràtica el descobriment d’aquestes restes, que van aflorar arran de l’incendi forestal. "Aquesta zona va ser primera línia del front durant la Batalla de l’Ebre i aquestes restes ens parlen d’aquells fets tan tristos, d’aquells combatents –molts d’ells joves– que van perdre la vida en aquesta zona”, ha dit. De fet, en aquesta zona s'hi han localitzat des del 2009, gràcies al Pla de Fosses, 115 restes humanes d'aquell període.

La direcció general de Memòria Democràtica ha fet una intervenció d’urgència per recollir les restes i per prospectar arqueològicament els indrets assenyalats, cosa que s'està duent a terme des del 27 de juny.

Cargando
No hay anuncios

El monument de Tortosa

Sobre el litigi amb el monument de Tortosa, el TSJC ha desestimat el recurs interposat per la Generalitat sobre les mesures cautelars que determina que no es pot retirar el monument fins que no es resolguin els processos oberts. Ciuró ha lamentat que ja hi hagi un retard d'un any –"per a nosaltres injustificable", ha dit– i assegura que el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) –que pertany al departament de Justícia– “estarà a punt” per seguir el procediment de retirada si s’hi pronuncia favorablement el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, que l’any passat va decretar la suspensió cautelar de la retirada del monument. També ha afirmat que la retirada no es podria fer en cap cas fora de l'estiu, quan el cabal del riu és més favorable, cosa que vol dir que s'endarreriria un any més.

Cargando
No hay anuncios

Camps de treball d'estiu

A l'estiu també se solen fer els camps de treball que recuperen vestigis i trinxeres de la Batalla de l’Ebre. "És essencial implicar la joventut en els temes de memòria democràtica. És tan important recuperar la memòria com transmetre els coneixements a les noves generacions, que no van viure els fets però que són hereves de les seves conseqüències”, ha explicat la consellera. Els camps s’adrecen a joves d’entre 14 i 17 anys. N'hi ha tres d'actius aquest juliol, en llocs com la Fatarella, on es fa per primer any. Les trinxeres de les Devees que es volen recuperar eren part de la xarxa de protecció de la Fatarella –i un dels espais històrics del Comebe– . Era una de les posicions considerades de rereguarda (cota 536), ja que les forces franquistes van orientar la batalla cap a les Camposines i les serres de Pàndols i Cavalls. Un altre dels camps és a les trinxeres del Calvari d’Ascó, prop del Búnquer dels Reguers, que ja s'ha recuperat. I el tercer és a Pinell de Brai i es fa des del 2017. Se l’ha batejat amb el nom de La Lleva del Biberó en homenatge als prop de 30.000 joves cridats a files per combatre a la Batalla de l’Ebre. S'hi restauraran les infraestructures defensives: trinxeres, pous de tirador, refugis, etcètera.