Memòria democràtica

Exhumades de matinada les restes del general franquista Queipo de Llano

Un cotxe fúnebre extreu el seu cos i el de l'auditor de guerra Francisco Bohórquez de la basílica de la Macarena de Sevilla

ARA
03/11/2022
2 min

BarcelonaTretze dies després que entrés en vigor la llei de memòria democràtica, i en compliment d'aquesta, aquesta matinada han estat exhumades sense comunicació pública les restes del general colpista Gonzalo Queipo de Llano, responsable de desenes de milers d'afusellaments del franquisme i, segons figures com l'hispanista Ian Gibson, principal responsable de l'assassinat el 1936 del poeta Federico García Lorca. Ha sigut a les 2.20 hores quan un cotxe fúnebre, on també hi havia les restes de la dona del general, Genoveva Martí, sortia de la basílica de la Macarena de Sevilla, a l'exterior de la qual familiars han seguit l'escena amb aplaudiments i algun "Viva Queipo!"

L'escena, captada per diversos mitjans i recollida per usuaris a Twitter, ha comptat també amb la veu de l'activista Paqui Maqueda, que a la sortida del cotxe ha contrarestat els aplaudiments dels familiars amb crits d'"Honor i glòria a les víctimes del franquisme. Ahir, Avui i sempre!" o "S'acaba la impunitat i se salda un deute històric". Proclames que ha repetit un cop i un altre fins que els familiars del general colpista han abandonat el lloc. Hores abans, a les 23.51 h, un altre cotxe havia tret també del temple les restes de Francisco Bohórquez Vecina, que va ser auditor de guerra i el responsable de moltes sentències que van condemnar a mort els defensors del govern legítim de la República.

Les dues exhumacions, que els familiars havien intentat retardar diverses vegades, s'han fet en compliment de la nova llei de memòria històrica, que va entrar en vigor a l'octubre d'aquest any i estableix que "les restes mortals de dirigents del cop militar del 1936 no podran ser ni romandre inhumades en un lloc preeminent d'accés públic, diferent a un cementiri, que pugui afavorir la realització d'actes públics d'exaltació, enaltiment o commemoració de les violacions de drets humans comeses durant la guerra o la dictadura". Requerides formalment pel govern espanyol en una carta a la germandat de la basílica, ja estava previst que es fessin abans de desembre.

El secretari d'estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez López, també havia parlat directament amb el germà major de la Macarena, José Antonio Fernández Cabrero, que hauria mostrat "total sintonia" amb el trasllat dels dos militars franquistes. En un comunicat aquest dijous, de fet, la germandat ha reiterat el seu "compromís amb les lleis en un estat democràtic". Això sí, un cop consumades les exhumacions "en la més estricta intimitat i amb absolut respecte als familiars presents", segons destaca el text, la germandat ha demanat quedar "al marge de qualsevol polèmica ideològica i política" i "desparèixer del focus mediàtic".

stats