Un dron per buscar restes òssies de la Batalla de l'Ebre
Es rastregen les hectàrees cremades el 2022 a Corbera d'Ebre per recollir i analitzar els ossos que hi van aflorar
BarcelonaEl foc de Corbera d'Ebre (Terra Alta), que va cremar 400 hectàrees entre el 16 i el 18 de juny, va deixar a la vista restes òssies de soldats morts durant la Guerra Civil. En més de vint indrets es van retirar ossos de soldats que van ser a la primera línia del front durant la Batalla de l’Ebre i que van aflorar 85 anys després de la guerra. Després de les primeres intervencions d'urgència fetes l'estiu passat i d'unes 25 intervencions el primer semestre del 2023, fetes gràcies a avisos de troballes de restes òssies, ara la direcció general de Memòria Democràtica ha començat una prova pionera per a la detecció massiva de restes a la zona del Mas de la Pila.
Des del cel, gràcies a un dron equipat amb tres càmeres d'alta definició, s'estan escanejant les 400 hectàrees per obtenir imatges que puguin ser analitzades amb intel·ligència artificial. L’aparell pot captar des de l'aire diferents espectres electromagnètics, com el visible, el tèrmic i l’infraroig. Amb la informació obtinguda, aquest mes començarà la prospecció en extensió d'arqueòlegs, antropòlegs i historiadors. És previsible que s'hi trobin altres indrets susceptibles de ser excavats més endavant, com trinxeres i altres espais on els soldats del front de l'Ebre van viure i combatre.
Aquest agost s'han excavat quinze metres de trinxera i s'han localitzat restes que podrien correspondre almenys a set individus. L'objectiu és analitzar-les, identificar-les i retornar-les als familiars, en cas que estiguin adherits al programa d’identificació genètica de la Generalitat de Catalunya. En aquesta zona de barrancs hi ha documentades diverses línies de trinxera construïdes en el decurs de la tercera o la quarta contraofensiva franquista (agost i setembre del 1938). A causa dels combats i la falta de recursos de l’exèrcit republicà, els cossos van quedar escampats o parcialment enterrats, sense nom ni data, i és habitual trobar-ne al descobert.
Des del 2009, gràcies al Pla de Fosses, s'han rescatat en aquesta zona 115 restes humanes d'aquell període. La Batalla de l’Ebre va ser la més mortífera de la guerra: hi va haver més de 30.000 morts.