El primer 20-N amb la nova llei de memòria democràtica: salutacions feixistes i "Viva Franco"
La norma en vigor des de fa un mes incorpora com a "infracció greu" l'exaltació de la dictadura i els seus dirigents
MadridAquest no és un 20-N com la resta. O sí. Malgrat que per primer any l’aniversari de la mort de Francisco Franco coincideix amb la posada en marxa de la llei espanyola de memòria democràtica, falangistes i franquistes, ultracatòlics i l'extrema dreta han tornat a sortir al carrer per recordar i enaltir la figura del dictador, així com la de José Antonio Primo de Rivera, que també va morir un 20 de novembre però del 1936, tot abanderant idees antidemocràtiques.
A Madrid, com cada any, la plaça Oriente ha acollit un d’aquests actes de commemoració de l'aniversari de la mort del dictador. Una concentració organitzada pel Moviment Catòlic Espanyol i camuflada sota el lema "Contra la llei de memòria democràtica" ha reunit desenes de persones, la gran majoria homes d'edat avançada que no s'han amagat de lluir simbologia preconstitucional com la bandera espanyola utilitzada durant el franquisme –amb l'àguila de Sant Joan dels Reis Catòlics, recuperada després de la Guerra Civil.
Des de la Delegació del govern espanyol a Madrid apunten que “no poden” prohibir el dret a la manifestació i que en tot cas són els òrgans judicials, en concret la Fiscalia, els que haurien de determinar si s'ha vulnerat la llei actual. En cas que calgués actuar, hauria de ser la secretaria d'estat de Memòria Democràtica l'encarregada, un cop rebi l'informe de la Policia Nacional sobre les concentracions d'aquest cap de setmana, d'analitzar els fets, decidir si correspon aplicar una sanció administrativa i elevar els actes a la Fiscalia en cas que s'apreciï delicte d'odi.
De fet, l'article 38 de la norma assenyala que, sense perjudici del dret de reunió, "es consideraran actes contraris a la memòria democràtica la realització d'actes efectuats en públic que impliquin descrèdit o humiliació de les víctimes o els seus familiars, i suposin una exaltació personal o col·lectiva de la revolta militar, la guerra o la dictadura, dels seus dirigents, dels participants en el sistema repressiu o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial". A més, l'article 62 considera una "infracció greu" els actes públics que incitin l'exaltació de la dictadura i els seus dirigents.
L'acte d'aquest diumenge ha començat amb una marxa militar i una oració dirigida precisament al dictador. "Estem aquí per recordar dues persones extraordinàries de la nostra història: José Antonio Primo de Rivera i Francisco Franco", ha dit un dels organitzadors davant dels assistents. "I resistint davant una llei de memòria democràtica, aprovada pel govern del PSOE amb ETA i els separatistes, que penalitza les nostres idees", ha afegit. Al llenguatge, però, l'ha acompanyat la simbologia franquista. Des de braços alçats fent la salutació feixista –al principi de l'acte de manera tímida, mentre que al final han sigut la gran majoria– després de cada “Viva Espanya” i "Viva Franco" fins a l'onatge de banderes preconstitucionals, així com el càntic del Cara al sol. Malgrat totes aquestes expressions, la Policia Nacional ha identificat només dos dels manifestants.
De fet, els únics que han hagut d’amagar simbologia que homenatjava el dictador han sigut els paradistes que venien llibres, banderes i clauers de Franco i Primo de Rivera, així com pòsters seus. "Quina merda, si ho hem fet cada any!", ha protestat un dels homes d'una de les parades mentre endreçava les coses dins d'una caixa. El motiu, però, no té res a veure amb la llei de memòria democràtica, sinó amb la regulació del comerç. “No tenen permís de venda ambulant a la via pública”, ha contestat un policia municipal a preguntes d'aquest diari sobre el motiu de la decisió. "No entrem a valorar el contingut. No poden vendre perquè no tenen permís de paradista, per això han de recollir”, ha reiterat. ¿I si tinguessin permís de venda ambulant? Aleshores, sí.
A qui sí que ha arrestat la policia durant l'acte d'aquest diumenge és a tres activistes de Femen que minuts abans de l'acte han irromput a la plaça amb el pit descobert i cridant: “No hi ha glòria per al feixisme”. La policia les ha detingut i les ha traslladat a una de les furgonetes mentre els assistents a l'acte les han insultat titllant-les de "porques", "marranes" i "putes".
Missa en honor a Franco
Però aquest no ha sigut l'únic acte del cap de setmana. Ahir dissabte unes 200 persones ja es van manifestar a la nit a Madrid convocats per la Falange. Alhora, aquest diumenge la mateixa Falange s'ha acostat fins al Valle de los Caídos, que amb la nova llei s'ha passat a dir Valle de Cuelgamuros, per portar flors a la tomba de José Antonio Primo de Rivera, la família del qual ja ha començat a moure fils per exhumar-ne les restes per evitar repetir la imatge de fa dos anys amb Franco. Actualment les restes del dictador es troben al cementiri d'El Pardo, on també s'han acostat els falangistes.
De fet, aquest any les organitzacions per la memòria també s'han acostat al Valle de Cuegamuros, que amb la nova llei es preveu que es resignifiqui, si bé no es concreta com ni quan es farà.