Arts escèniques
Cultura07/06/2021

Memòria i contemporaneïtat es troben al Dansàneu, flamant Premi Nacional

Mishima, Maria del Mar Bonet, Cesc Gelabert i un ballet de Robert Gerhard destaquen al cartell del 30è aniversari

BarcelonaEl 15 d’abril del 1938 les tropes franquistes van ocupar Isavarre (al Pallars Sobirà) i van confinar els veïns dels pobles més pròxima a la capella del Roser de Sorpe. L’endemà els van fer caminar un quilòmetre cap a una borda propera i els van fer cavar una fossa, on van afusellar i enterrar una desena d’homes, dels quals se n’han trobat vuit. El pròxim 26 de juliol al vespre, amb les veus de Sílvia Bel i Roger Mas, es recordaran aquells fets, que han donat peu a un llibre. Sobre fosses comunes també es podrà veure un monòleg interpretat per Ivan Caelles, Poldo, que sorgeix del llibre de relats Quan arriba la penombra, de Jaume Cabré. Explica la història fictícia d’un pagès pallarès que és assassinat per ser lladre de bestiar i que acaba enterrat a la mateixa fossa que quatre joves morts durant la guerra. Aquest doble acte serà un dels moments àlgids del festival Dansàneu, que se celebrarà a les valls d’Àneu del 25 de juliol a l’1 dagost.

El Premi Nacional que ha rebut recentment el Dansàneu ha tornat a posar sobre el mapa aquesta cita, que té 30 anys d'història però un present d'allò més estimulant, després que el 2015 fos refundat com a Festival de Cultures del Pirineu. Això li permet vincular les arts escèniques amb el patrimoni natural, monumental i immaterial d'aquest enclavament magnífic. És a dir: arts contemporànies que arrelen en la tradició. En total hi haurà una vintena de propostes, entre les quals coproduccions pròpies. Un solo de Cesc Gelabert inaugura el Dansàneu reflexionant sobre el pes de la tradició mitjançant fragments de les seves coreografies, com la sardana Enyor, el bolero Lágrimas negras i la seva versió de l'aurresku basc.

Cargando
No hay anuncios

Entre els concerts, destaquen Joan Garriga i Carola Ortiz, que presenten disc, i Maria del Mar Bonet i Mishima, que actuaran respectivament amb les ballarines Núria Guiu i Laia Santanach; a banda, la companyia de Santanach estrenarà Tradere. Quant a recuperació patrimonial, és important la descoberta a Cambridge del ballet inèdit de Robert Gerhard Els focs de Sant Joan, inspirat en les falles d'Isil, que la Guerra Civil va impedir que s'estrenés i que ara el Ballet Contemporani de Catalunya posarà en escena. També hi ha propostes tan originals com Brots transhumants: quatre dies de caminada artística amb el ballarí Magí Serra, el músic Arnau Obiols i l'artista visual Pepe Camps, que miraran des d'una altra òptica les realitats d'aquella terra.