Memòria Històrica

Martín Villa no torna la Medalla d'Or revocada i porta l'Ajuntament a judici

L'exgovernador de Barcelona durant el franquisme ha arribat fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

BarcelonaNo és gens fàcil que els que van participar en la repressió del franquisme assumeixin responsabilitats. Jutjar-los a l'estat espanyol fins ara ha sigut impossible. Però també és una autèntica odissea que tornin les medalles que els han estat revocades en democràcia. Ho lamentava el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, des de la Zona Franca, on s'ha homenatjat aquest dilluns Antonio Ruiz Villalva, l'obrer de la Seat mort per la policia franquista. Des de fa més de quatre anys, l'Ajuntament de Barcelona ha pres diferents acords per retirar la Medalla d'Or de la Ciutat a diferents persones, la majoria relacionades amb la repressió de la dictadura i honorades per l'ajuntament franquista. Les medalles, però, continuen a casa seva perquè cap, tampoc els seus hereus, l'ha tornat. L'única excepció és Jordi Pujol, que la va tornar voluntàriament, tot i que no hi va haver acord al ple de l'Ajuntament perquè se li revoqués.

L'exministre Rodolfo Martín Villa ha anat més enllà i no només s'ha negat a tornar-la sinó que ha denunciat l'Ajuntament de Barcelona. El març del 2017, el consistori va formalitzar la decisió de revocar la medalla del que havia sigut governador civil de la ciutat en època franquista. Tots els partits hi van votar a favor, excepte el Partit Popular i Ciutadans, que es va abstenir. L'exgovernador franquista no hi va estar d'acord i va decidir impugnar la decisió del consistori al jutjat contenciós número 11 de Barcelona, que va desestimar el recurs. Martín Villa no es va donar per vençut i va interposar un recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ara l'Ajuntament de Barcelona espera la decisió del tribunal. "Sorprèn que en temes com aquest, simbòlics, la judicatura segueixi fent el joc amb el que representa el franquisme. Si no poden acceptar que un ajuntament retiri una medalla simbòlica, imaginem-nos quan parlem de fosses, de crims, tortures i delictes de lesa humanitat. Si no se li pot treure ni una medalla és evident que és impossible jutjar-lo", afirma Rabassa.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament de Barcelona va decidir retirar la medalla a Martín Villa perquè el responsabilitza de la repressió directa als ciutadans que van participar en els moviments socials democràtics de l'època, i considera que és responsable polític de les persecucions, maltractes, tortures i vexacions que la policia va practicar durant la dictadura. En canvi, Martín Villa va acudir a instàncies judicials perquè creu que no hi ha prou motius perquè li retirin la condecoració i lamenta també que no pogués defensar-se de les acusacions del consistori.

No és l'únic front obert que té l'exministre, que finalment haurà d'afrontar el procés que ha iniciat la jutge argentina María Servini, que des del 2010 investiga els crims del franquisme. Segons la interlocutòria, la magistrada li atribueix la responsabilitat de l'assassinat de tres obrers a Vitòria l'any 1976 i de la mort de Germán Rodríguez pels trets de la policia a Pamplona durant els Sanfermines del 1978. Martín Villa ha anunciat que també ho recorrerà.