Teatre

Joan Maria Gual: "No voldria haver estat Lluís Pasqual quan va decidir l'ERO temporal al Teatre Lliure"

El president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya creu que aquesta mesura no s'aplicarà al TNC

Acn
31/12/2012
2 min

BarcelonaEl president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i membre del Patronat del Teatre Lliure, Joan Maria Gual, assegura que no voldria ser el director del Lliure, Lluís Pasqual, quan va decidir l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que afectarà tota la plantilla, de 58 treballadors, i que suposarà el tancament de l'equipament de juny a setembre del 2013.

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Gual, que també és membre del consell d'administració del TNC, diu que "no s'apunta" que s'apliqui aquesta mesura al teatre dirigit per Sergi Belbel, tot i que no descarta que "s'hagin de prendre mesures de menor quantitat de producció". Gual admet que fan "molt mal" decisions com les que ha hagut de prendre Pasqual al Teatre Lliure, però considera que "s'entén la filosofia", ja que amb aquesta decisió, que suposarà un estalvi de 400.000 euros, "no es minva la qualitat" del producte ni es "traeix" un públic que podrà seguint veient teatre de qualitat.

"Abans que incideixi en el producte" del Teatre Lliure, "preferim que incideixi en l'estructura, que està ajustada i escanyada", diu Gual. De fet, defensa que "l'únic sistema" que hi havia era que es tanqui el teatre durant els tres mesos d'estiu, quan "baixa l'activitat una mica i el Grec es pot fer càrrec del Lliure i omplir-lo de continguts a càrrec de l'Ajuntament de Barcelona". "Em sembla una de les solucions menys dolentes", afegeix.

Pel que fa a l'actual situació del sector teatral, Gual lamenta la clara disminució de l'assistència als teatres, que ha coincidit amb l'augment del l'IVA. "El motiu principal és l'augment de l'IVA, i també hi incideix el poder adquisitiu de la gent que ha de seleccionar la despesa, i una de les primeres coses de les quals es prescindeix és del consum cultural, perquè encara ho considerem un luxe", diu Gual, que es mostra especialment preocupat per aquesta qüestió: "Hem de fer entendre que la cultura és un element d'estructuració social, d'enriquiment personal i col·lectiu i ens apropa a ser més lliures i responsables".

El president de l'AADPC explica que la gent "no creu que la cultura hagi de ser la quarta pota de l'estat del benestar" i ressalta que això "és indiscutible, perquè un país sense cultura està destinat a fracassar com a col·lectivitat". "La cultura ha de tenir un tractament prioritari, com la sanitat o l'ensenyament, l'accés al treball i l'habitatge. Essencialment no se'ns considera un element necessari per a la cohesió social, ni socialment ni políticament. Això és el que fa més mal. La cultura és una necessitat", assegura.

Gual creu que "no hi ha una solució que es pugui donar avui per demà" pel que fa a la situació de la cultura. "És una qüestió d'actituds", ha indicat, alhora que dubta que "hi hagi massa partits amb responsabilitat capaços d'admetre això". "La solució passa per modificar el model d'una forma contundent. No podem seguir posant pedaços a un sistema que s'ha demostrat que no funciona", diu. Gual remarca que no es pot viure en "una societat en què qui marca els destins de tots nosaltres són els mercats". "No manen els polítics; els mercats expliquen als polítics què han de fer perquè tenen els diners", diu.

stats