Música

Escacs de piano i intel·ligència artificial amb Marco Mezquida

El pianista menorquí inaugura el Festival AI and Music a L’Auditori

El pianista Marco Mezquida
2 min

BarcelonaPiano + AI (sigles en anglès d’intel·ligència artificial). Així de sintètic és el títol del concert que oferirà el pianista Marco Mezquida aquest dimecres a L’Auditori de Barcelona (20 h), que servirà per inaugurar el Festival AI and Music i, per extensió, la setmana del Sónar de tardor. Efectivament, serà un diàleg (o potser un combat) entre les mans de Mezquida i la música que generi una intel·ligència artificial desenvolupada per científics i enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Salvant les distàncies, l’aventura pot recordar una mena de partida d’escacs entre un home i una màquina, però amb música.

La idea, diu Mezquida, és que el concert sigui “tot un viatge musical, una conversa amb la intel·ligència artificial en què hi haurà moltíssim vertigen i en què es veurà realment el repte d’estar interactuant amb no se sap ben bé què”. El caràcter imprevisible sembla esperonar el pianista menorquí, d’altra banda sempre obert a les aventures musicals que fugen de la rutina i les convencions. “Esperem que sigui un concert memorable. Crearem un món sonor inaudit que mai a la vida, ni al planeta Terra, ha passat”, diu Mezquida, que concedeix al concert la categoria d’esdeveniment planetari.

En el desenvolupament de l’instrument d’intel·ligència artificial hi han participat Iván Paz, músic i investigador amb experiència en projecte d’intel·ligència artificial, i Philippe Salembier, enginyer especialitzat en processament digital de senyals i d’imatge. I en el disseny sonor hi han col·laborat Josep Maria Comajuncosas, músic, enginyer informàtic i professor de l’Esmuc, i Joan Canyelles, músic i enginyer en sistemes audiovisuals.

L’Esmuc ha acollit uns assajos, la funció dels quals era concretar un marc comú, o almenys un punt sonor de partida. Però la màgia emergirà a L’Auditori. “Improvisaré en temps real, i fent servir tant les tecles com les cordes del piano”, diu Mezquida. La intel·ligència artificial, que reconeix les diferents tècniques del pianista, respondrà també en temps real, i així es generarà un diàleg irrepetible i imprevisible. "Creem eines per donar servei a allò que imaginen els artistes”, afirma Ferran Marqués, investigador de l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center de la UPC. “Els camins de la música, com els de la ciència, són infinits”, assegura el pianista.

stats