Marc Ramentol, secretari general de Salut: "Si el comportament epidèmic segueix el curs previst, els festivals d'estiu són assajos que segurament podrem tirar endavant"

BarcelonaEl secretari general de Salut, Marc Ramentol, valida la celebració dels festivals Canet Rock, Cruïlla i Vida, previstos per al juliol amb aforaments d'entre 10.000 i 25.000 persones a l'aire lliure. Defensa que es puguin fer amb el públic dret, amb mascareta, sense distància de seguretat i amb una prova d'antígens negativa prèvia. Això sí, sempre que "el comportament epidèmic segueixi el curs previst".

Com supervisa el departament de Salut l'organització dels festivals Canet Rock, Cruïlla i Vida?

— Fa mesos que amb els grans festivals, i en concret amb aquest tres, treballem amb la vista posada en poder fer aquest tipus d’esdeveniment. Ja sabem des de fa temps que aquests esdeveniments són els que comporten més risc epidemiològic, perquè no hi ha distància de seguretat, és molt difícil assegurar la traçabilitat perquè són a peu dret i la gent es pot moure. Per això portem tots aquests mesos parlant amb ells i fent proves diferents, primer un petit format a l’Apolo al desembre i després, al març, un segon format més massiu al Palau Sant Jordi, però no tan massiu com el dels festivals. Es tracta d’establir la seguretat d’aquest tipus d’esdeveniments. Vam treballar amb els festivals al Palau Sant Jordi i hi seguim treballant des dels departaments de Salut i d’Interior, que són els dos departaments que componem el Procicat. Hi hem posat tècnics de Salut Pública i de Protecció Civil per treballar els protocols a partir dels quals els organitzadors han planificat els esdeveniments. És un procés que encara dura, amb la vista posada en el fet que, efectivament si les condicions epidèmiques segueixen la tònica que estan seguint aquestes últimes setmanes amb el progrés de la campanya de vacunació, aquests esdeveniments es puguin celebrar. És una dinàmica de treball que tenim engegada des de fa mesos i que també té el suport de la Fundació de la Lluita Contra la Sida, amb aquest assessorament sanitari que donen ells, i nosaltres hi tenim els nostres tècnics de l’agència de Salut Pública.

Cargando
No hay anuncios

Al Palau Sant Jordi el públic estava en tres àmbits segregats per a 1.800 persones cadascun. Al Canet Rock, al Vida i al Cruïlla, a més de tenir més públic, no hi haurà aquest tipus de separació entre grups.

— Els protocols s’estan treballant actualment. L’objectiu és que aquests esdeveniments siguin com més pròxims millor al que eren en època prepandèmia, però lògicament hi ha moltes altres mesures de seguretat, com la utilització de la mascareta, que siguin a l’aire lliure i que es duguin a terme en un moment, a principis de juliol, quan la campanya de vacunació ja estarà en una situació marcadament avançada. Aquestes mesures de seguretat s’estan treballant en el marc del grup compartit entre els promotors d’aquests festivals i els departaments de Salut i d'Interior, i tenint en compte el progrés de la campanya de vacunació i les previsions que tenim en relació amb la pandèmia, que si segueix la tònica actual estarà en procés de retrocés a Catalunya. Tot plegat fa pensar que es podrien dur a terme.

Cargando
No hay anuncios

No és el mateix el Canet Rock, que és un festival d'un sol dia i amb públic molt jove que segurament no estarà vacunat, que el Vida i el Cruïlla, que són festivals de tres dies i amb públic potser no tan jove. ¿És interessant testar precisament models diferents?

— No són festivals iguals, però s’assemblen molt. No sé si el perfil del públic varia significativament entre els tres festivals. A l’arrancada de juliol on serem? Si tot va bé i la campanya de vacunació avança segons el que està previst, ens trobarem amb la part de la població de més de 50 anys en unes taxes de cobertura vacunal segurament per sobre del 70%, i en la població de 40 a 49 anys, molt probablement, si no hem arribat al 70% ens faltarà molt poc. Per tant, és possible que una part significativa del públic ja hagi accedit almenys a una dosi de la vacuna. Però recorda que la vacuna té dos efectes. Un és l’efecte de la protecció individual: una persona vacunada té menys risc de patir una malaltia greu de covid, té menys risc també d’infectar-se i, per tant, de transmetre la malaltia. Però el que a nosaltres ens interessa fonamentalment és el segon efecte: si una persona té menys risc de contraure la malaltia i de transmetre-la, això vol dir que la transmissió comunitària també baixa. Això és el que estem veient aquestes setmanes, malgrat la situació d’obertura general que hi ha, que ja és molt generosa perquè estem en nivells de mobilitat i d’interacció social que no vèiem des de l’eclosió de la pandèmia. Si malgrat això la pandèmia continua en disminució, en bona part es deu a aquest efecte indirecte de la vacuna, que no només protegeix la població vacunada sinó també la població que encara no està vacunada. Aquest efecte serà més gran a finals del mes de juny perquè tindrem molta més gent vacunada. Encara que diguéssim "home, és que la gent de 40 anys no és la que va generalment al Cruïlla o al Canet Rock", el grau d’immunitat col·lectiva que tindrem conferirà una protecció indirecta molt superior a la que tenim ara. Tan superior que, tret que hi hagi alguna situació imprevisible com ara unes variants estranyes, el grau de transmissió comunitària serà prou baix perquè aquests esdeveniments que són d’alt risc, perquè efectivament ho són, es puguin dur a terme amb les mesures de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les proves d’antígens, al Canet Rock, que dura un dia, se’n farà una, però en el cas del Vida i el Cruïlla, que són festivals de tres dies, ¿la recomanació és que se’n faci una cada dia del festival?

— Això forma part d’aquest detall del protocol que justament s’està tancant aquests dies, i quan estigui ben tancat es farà públic. Però els treballs continuen. Efectivament, el test d’antígens està present, però cal recordar que és una mesura més. En el fons la seguretat sanitària és com una ceba: té diverses capes i el test d’antígens n’és només una. En aquests esdeveniments que són d’alt risc, malgrat el que he dit de l’efecte indirecte de la vacuna perquè haurem vacunat una part molt important de la població de 40 a 49 anys, com més capes tinguem millor, i d’aquí que el test d’antígens sigui un instrument que s’estigui posant sobre la taula. La manera com finalment s’acabarà emprant en el protocol jo crec que és un dels temes que encara s’estan acabant de tancar.

Cargando
No hay anuncios

El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, era partidari que el públic anés al festival amb la prova d’antígens feta de casa, però al Canet Rock les proves les assumeix l’organització. Tot això són serrells pendents de concretar, oi?

— Sí. Aquí hi ha un diàleg que el que busca és trobar l’equilibri entre que l’esdeveniment sigui segur, això per descomptat, i la viabilitat econòmica. ¿Nosaltres aquí quines condicions posem? Doncs que els testos d’antígens que s’utilitzin siguin testos que estiguin validats. A partir d’aquí cada organització busca les millors maneres de fer-ho.

Cargando
No hay anuncios

En termes d’anàlisi epidemiològica, ¿aquests tres festivals ens poden donar informació important per al futur?

— Realment són importants, perquè seran unes de les primeres ocasions en què tindrem esdeveniments culturals d’aquestes característiques. Saber la repercussió epidèmica que puguin tenir aquest tipus d’esdeveniments serà una dada important. Ens permetrà parametritzar els esdeveniments d'alt risc. És molt alt risc, sí que ho és, però aquest risc és acceptablement controlable si fem aquest tipus de mesures. Això fins que no ho fem no ho sabrem, i ho farem en la mesura, i d'això se n’ha parlat amb els organitzadors, que les condicions epidèmiques i la progressió de la campanya de vacunació segueixin les línies que tenim projectades.

Cargando
No hay anuncios

El Primavera Sound, que va ser el festival que va impulsar els assajos de l’Apolo i el Palau Sant Jordi, s'ha desmarcat del que fan el Cruïlla, el Vida i el Canet Rock. En una entrevista a El Periódico, un dels directors del Primavera Sound, Gabi Ruiz, diu que ells no fan el festival aquest any per "responsabilitat" i que passar del Sant Jordi al Cruïlla és un salt massa gran.

— Passen de 5.000 persones a més de 20.000. Des d’aquest punt de vista és un salt, efectivament. També és un salt en el context epidèmic. El Sant Jordi el vam fer quan hi havia una transmissió comunitària més alta que ara. Ara estem com no havíem estat des del juliol de l’any passat, just després de sortir del confinament. La situació epidèmica no té res a veure amb la que teníem quan vam fer el Sant Jordi al març. Tot fa pensar que la situació epidèmica que tindrem a l’arrancada de juliol serà millor que la que tenim actualment. Si a sobre li afegim la cobertura d’immunitat col·lectiva que tindrem en aquell moment... Efectivament és un salt important, això és indubtable, però el context ens ha de permetre fer-ho. Si no, no hauríem començat. Tot això, com sempre, queda sotmès al fet que les previsions es vagin mantenint. Ara, per exemple, estem molt atents al que passa al Regne Unit, un país que té una cobertura vacunal similar a la que tindrem nosaltres al juliol. Allà ara comencen a tenir la variant índia. Per tant, si realment les projeccions es mantenen i veiem que el comportament epidèmic segueix el curs previst, els festivals són assajos que segurament podrem tirar endavant, però sempre queda condicionat a això.