Manifestació multitudinària en defensa de la llibertat de Pablo Hasél
La marxa a Barcelona va acabar amb incidents davant de la delegació del govern
BarcelonaLes mostres de solidaritat amb Pablo Hasél s'han fet sentir aquest dissabte al vespre. Centenars de persones s'han reunit a les 19 h als Jardinets de Gràcia al crit de "Llibertat Pablo Hasél" per denunciar l'empresonament del raper, condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries i calúmnies contra la Corona. El músic lleidatà hauria d'ingressar a la presó abans del 8 de febrer segons ha anunciat aquesta setmana l'Audiència Nacional. Hasél ja va dir a l'ARA que no hi anirà voluntàriament.
Avui s'han celebrat manifestacions a la mateixa hora (19 h) a Barcelona, Lleida, Girona (a la Subdelegació del govern) i Tarragona, i durant els pròxims dies s'aniran fent actes en defensa de la llibertat d'expressió i en contra de les sentències que volen empresonar músics a ciutats com Granada i Madrid. El lema era "amnistia total". "Absolució, ni exili ni presó", cridaven alguns dels manifestants a Barcelona, on hi havia unes 700 persones segons EFE. La riuada de gent -sense distància de seguretat- ha baixat després per passeig de Gràcia i ha arribat fins a la Delegació del govern espanyol, on hi ha hagut alguns incidents amb contenidors i llançaments d'objectes contra la policia. S'han cremat contenidors i s'han viscut moments de tensió. Els manifestants s'han dispersat pels carrers adjacents i han cremat més contenidors al carrer Còrsega, que els veïns han apagat. Els antidisturbis han dispersat els manifestants sense que s'hagin produït càrregues.
Aquest dissabte el músic ha insistit que no pagarà els 20.000 euros de multa -per la qual cosa se li podria allargar la pena nou mesos i un dia- ni tampoc fugirà a l'exili com Valtònyc. "Jo em quedo. Considero que seré més útil aquí per donar més veu al missatge que tracten de silenciar i pel qual m'empresonen", ha afirmat Hasél a Catalunya Ràdio. "L'anàlisi no és a nivell personal, perquè l'exili seria més fàcil que la presó, sinó a nivell polític. Això servirà per desemmascarar l'Estat i perquè la solidaritat i la lluita continuïn", ha afegit el raper lleidatà, que afirma que l'estat espanyol volia que marxés a l'estranger "per treure's un problema de sobre". "Ja m'han deixat sortir en dues ocasions a països com Bèlgica i Veneçuela, que són dos estats on se m'ha ofert exili. Que m'haguessin deixat sortir deixava clar que volien que marxés perquè així es treien un problema de sobre", ha reflexionat en veu alta Pablo Hasél, que ha assegurat que no es penedeix d'haver escrit les cançons que el portaran a la presó.
El raper va ser condemnat el 2014 a dos anys de presó per enaltir grups com ETA, els Grapo, Terra Lliure i Al Qaeda. L'Audiència li va suspendre la pena durant tres anys si no reincidia. El 2018 va tornar a ser jutjat per enaltiment del terrorisme i injuries a la corona i a les forces de seguretat, amb una pena de dos anys de presó, que l'Audiència va rebaixar a nou mesos. Aquests són els que haurà de complir.