Magritte, Gaultier i l'art del tatuatge, estrelles de la nova temporada del CaixaForum de Barcelona
La programació inclourà una gran exposició del mestre belga i una mostra sobre els vincles de l'alta costura i el cinema
BarcelonaLa pròxima temporada del CaixaForum de Barcelona brillarà amb grans noms com René Magritte, de qui es podrà veure la primera retrospectiva a l'Estat en vint anys, i Jean Paul Gaultier, que farà de comissari d'una exposició sobre alta costura i cinema amb els fons de la Cinemateca Francesa. Com han anunciat aquest dimarts la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, i el director corporatiu de l'àrea de cultura i ciència de la Fundació La Caixa, Ignasi Miró, la programació també inclourà Homo ludens. Videojocs per entendre el present (de l'1 de desembre al 17 d'abril del 2022), que va passar pel CaixaForum de Madrid la temporada passada. "Homo ludens té una escenografia envoltant i espectacular, i mostra com els videojocs estan molt presents en diferents aspectes de la vida quotidiana, encara que no ho sentim així", diu Miró. Ha sigut una exposició d'èxit: a Madrid un 90% dels visitants van fer el recorregut complet per descobrir quin tipus d'homo ludens eren en un interactiu. No estava previst que Homo ludens es pogués veure a Barcelona però, finalment, sí, dins el marc "de la flexibilització i el dinamisme" de la programació en context actual, com diu Durán. "El percentatge de públic que canvia de ciutat per veure una exposició és simbòlic, així que una ciutat no perjudica una altra", explica Miró.
El 2022 serà un any especial per al CaixaForum de Barcelona, ja que al març farà 20 anys. A escala estatal, dues fites més de la temporada seran l'obertura del CaixaForum de València el juliol del 2022 i el llançament d'un centre cultural virtual, el CaixaForum Plus. "El nostre afany és millorar l'oferta cultural perquè l'equilibri social i el progrés de les persones en uns moments tan vulnerables com els actuals siguin, efectivament, una eina de recuperació", afirma Durán. "Sobretot volem que ningú quedi exclòs d'aquesta recuperació, que ningú quedi enrere, i que això sigui possible a través de la cultura i la divulgació científica", subratlla. A Espanya hi ha uns 1.700 museus que han patit una davallada de públic mitjana del 70% per la falta de turistes. Com diu Durán, els CaixaForum i el CosmoCaixa se centren sobretot en el públic local i no han patit aquesta davallada amb tanta intensitat. "Estem immersos en una gran incertesa, i el sector dels museus s'haurà de repensar com pot continuar sobretot a mitjà termini", explica Durán. El 2020 als centres de la Fundació La Caixa (vuit CaixaForum de tot l'Estat i el CosmoCaixa) la davallada de públic va ser del 60%. Tanmateix, el CaixaForum de Barcelona ha rebut aquest agost un 30% més de públic que l'agost del 2020. "Mes a mes anem recuperant el nivell de visites", diu Durán.
La gran exposició sobre el mestre belga del surrealisme, titulada Màquina Magritte, és una col·laboració amb el Museu Thyssen de Madrid i estarà a Barcelona del 24 de febrer al 5 de juny. Inclourà més de 60 pintures de museus i col·leccions privades d'arreu del món, i també fotografies i pel·lícules casolanes del mateix artista. A continuació, es podrà veure Tatoo. Art sota la pell (17 de maig-18 d'agost), una exposició sobre la història dels tatuatges i la seva dimensió artística. Es tracta d'una col·laboració amb el Musée du Quai Branly de París i mostrarà tatuatges tribals i d'altres sorgits d'entorns com la presó i l'exèrcit, així com treballs de 40 tatuadors del Japó, els Estats Units, França, Suïssa i la Polinèsia. "Va ser una pràctica ancestral i les estrelles de la música i l'esport l'han normalitzat eliminant-ne els estigmes que l'acompanyaven", explica Miró. Ara mateix se'n viu un boom: està tatuada el 15% de la població. No sempre va ser així: al segle VIII es va publicar una butlla papal per prohibir-los.
Pel que fa a Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier (5 de juliol-23 d'octubre), la mostra inclourà materials molt diversos, com vestits, fotografies i cartells, per endinsar-se en qüestions com la creació dels arquetips masculí i femení i les figures heterodoxes com els guerrers, les figures andrògines i les queer. També hi haurà representades grans estrelles com Brigitte Bardot, Marlon Brando, James Dean, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Catherine Deneuve i Sean Connery.
En paral·lel a aquestes grans exposicions també es podran veure a Barcelona tres exposicions del programa Comisariart de la Fundació La Caixa per a comissaris joves: La propera mutació (octubre-febrer del 2022), sobre els reptes col·lectius de l'home en el món postpandèmic; Rates! Rates! Rates! La gramàtica poètica del hack (març-juny del 2022), una exploració sobre el potencial poètic i polític del hackeig i com els artistes poden crear relats alternatius als hegemònics. També hi haurà Digerir el món on és (a partir del juliol), una crida a repensar la humanitat i situar-la dins una xarxa d'espècies. La programació de tots els CaixaForum de l'Estat i el CosmoCaixa inclourà 31 exposicions i n'hi haurà nou més d'itinerants. D'aquestes 40 exposicions, 15 són estrenes.