L’assetjament a l’Institut del Teatre tindrà “conseqüències greus”

La Diputació de Barcelona analitzarà la continuïtat d’Ollé i avui s’activarà el protocol per investigar els fets

L'edifici de l'Institut del Teatre a la plaça de Margarida Xirgu

BarcelonaAhir al matí la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la directora de l’Institut del Teatre (IT), Magda Puyo, van tenir una primera presa de contacte urgent per abordar les denúncies d’assetjament i abusos de poder per part de diversos professors que desenes d’alumnes van fer a través de les pàgines de l’ARA. Avui s’activarà el protocol per a la prevenció de l’assetjament sexual i es faran les investigacions oportunes per esclarir el que va passar durant tants anys a l’IT. Als micròfons d’El suplement de Catalunya Ràdio, però, Puyo ja va avançar què podria passar durant el dia d’avui i, quan se li va preguntar sobre un dels noms que apareixia en el reportatge d’investigació de l’ARA, el director teatral i encara professor del centre Joan Ollé, la directora del centre va ser clara. “Sap que això té conseqüències greus”, va afirmar Puyo, que va explicar que havia tingut una conversa “molt dolorosa” i “contundent” amb Ollé.

La Diputació de Barcelona va explicar en un comunicat que analitzarà la continuïtat d’Ollé com a docent i que la comissió que forma part del protocol de l’IT farà “les investigacions pertinents per recollir informació sobre els fets denunciats amb l’objectiu d’emetre un informe, de caràcter vinculant, que determinarà les mesures oportunes a dur a terme”. L’ens va reiterar la seva voluntat d’aclarir els fets “amb la màxima celeritat i contundència” i va expressar “la seva repulsa més absoluta” pels casos destapats per l’ARA. També es va instar els òrgans de direcció de l’Institut del Teatre a “prendre les mesures necessàries” i “les decisions oportunes”. La setmana passada Ollé encara donava classes -dijous a la tarda tenia dos alumnes-, malgrat que divendres els estudiants de quart van enviar una carta a la direcció i avui a les 11h els alumnes faran una concentració a l’atri del centre.

Repulsa als assetjaments

La directora de l’IT va voler subratllar que durant els últims anys s’ha fet un treball per intentar evitar situacions que poguessin incomodar els alumnes en relació a qüestions de caràcter sexual per part d’alguns docents. “Des que l’equip directiu actual va entrar, es va posar a treballar per crear un protocol perquè això no passi”, va explicar Puyo, que va recordar que des de l’aprovació del protocol no s’ha rebut cap denúncia, i va expressar la seva “repulsa absoluta davant l’assetjament sexual i l’abús de poder”. Puyo també va voler reivindicar “la feina absolutament inqüestionable de més de 200 professors de l’IT”.

El 2018 l’Institut del Teatre va aprovar el protocol per a la prevenció, detecció i actuació davant l’assetjament sexual a les aules i va crear una comissió formada per tècnics externs de l’IT i representants del professorat i dels estudiants. Precisament aquesta comissió serà la que a partir d’avui analitzarà els casos denunciats per aquest diari. Es parlarà amb els professors implicats, i també es contactarà amb les alumnes i exalumnes que van explicar els seus casos. Ahir l’IT va fer públic el mateix comunicat de la Diputació de Barcelona, en què també encoratjava tot l’alumnat a emparar-se en el protocol i subratllava que es garanteix la confidencialitat de les denúncies i que té per objectiu vetllar per un entorn formatiu i de treball segur i respectuós. La direcció del centre anima totes les persones que han patit alguna vexació o assetjament a denunciar-ho utilitzant els canals de què es disposa.

Després de la publicació de l’ARA, algunes actrius i actors van explicar a les xarxes situacions viscudes a l’IT. Un d’ells, Joel Joan, a través de Twitter, fent referència a Ollé: “Dono fe que a mi em va maltractar psicològicament fins a arribar a l’insult i l’agressió verbal. Un dia li vaig tornar tota la merda, me’n vaig anar de l’assaig i no hi vaig tornar. Als tallers finals de carrera de l’Insti. I begut també”. La professora de l’IT Teresa Vilardell també hi feia referència. En aquest cas, per assumir que algunes actituds eren conegudes: “Mitjanit: llegeixo el treball d’investigació del @diariARA sobre l’assetjament i l’abús de poder a l’Institut del Teatre. Ploro perquè ho sabíem i pel silenci. Més tard llegeixo l’article de Laura Aubert. Magnífic, digne. Avui em llevo i cerco reaccions: res, SILENCI, la por continua”.

Dones i Cultura reclama canvis

L’associació Dones i Cultura, formada per professionals de l’àmbit escènic i cultural, va demanar ahir en un comunicat que l’IT faci “una revisió integral” dels seus protocols. “L’abús comença a les aules i és a partir d’aquí que continua a fora. Quins mecanismes teniu per garantir que el professorat té respecte per l’alumnat? Com podeu garantir a partir d’ara que els vostres professors no siguin abusadors?”, es preguntava l’associació, que mostrava el seu “astorament” davant l’“actitud de l’Institut del Teatre” i es plantejava com gestiona la resta del professorat “treballar al costat de persones amb aquestes actituds tan deplorables”. “No defallirem fins que un per un aneu caient”, concloïa.

stats