El projecte d'ampliació del Macba, en perill

El museu xoca amb l'Ajuntament, que vol instal·lar un CAP a la Capella de la Misericòrdia

2014-2016 La refundació del Macba
Sílvia Marimon
12/06/2018
2 min

BarcelonaEl Macba podria haver de dir adeu al seu somni de convertir la plaça dels Àngels en una gran àgora cultural. El projecte, que ja s’anunciava el 2014, després que l’Ajuntament de Barcelona cedís al museu els edificis del Convent dels Àngels i la Capella de la Misericòrdia del carrer Montalegre, podria no deixar mai el paper perquè urgeix més trobar una nova ubicació per al CAP del Raval Nord: "El CAP del Raval Nord té molts problemes, s'ha quedat molt petit i és urgent trobar un espai alternatiu –afirmen fonts municipals a l'ARA–. S'ha escanejat el Raval i l'únic espai que compleix tots els requisits és aquest".

La capella del carrer Montalegre, doncs, seria l’única alternativa que ha trobat el consistori per reubicar el CAP. Segons l'últim projecte aprovat, de l’octubre de l’any passat, la Capella de la Misericòrdia s’havia de rehabilitar per a exposicions temporals i usos polivalents, la qual cosa havia de permetre guanyar 2.000 metres quadrats de superfície expositiva. També es preveia convertir el 50% de l’espai actual d’oficines de l’edifici Meier per destinar-lo a ús públic i que l’exposició permanent ocupés 2.000 metres quadrats de superfície. Tota l’activitat administrativa que es feia a l’edifici Meier passava al Convent dels Àngels, que continuava acollint activitats i exposicions de petit format. "El projecte es va aprovar per unanimitat i amb entusiasme", assegura el director del Macba, Ferran Barenblit. Això vol dir que comptava amb el suport de les tres administracions: Ajuntament de Barcelona, Generalitat i ministeri de Cultura.

"Ampliar, una veritable necessitat"

"L'ampliació és una veritable necessitat per exposar la col·lecció del museu; si no, no es pot fer el relat de l'art contemporani", diu Barenblit. "Si en cinc anys el Macba hagués fet alguna cosa, aquesta ubicació no seria possible, però no s'hi ha fet res", asseguren fonts municipals. "No és cert que no s’hagi fet res", diu Barenblit, que recorda que el pla per a la conversió de l'espai arribava fins al 2022 per motius pressupostaris. Al Pla de Museus que la Generalitat va presentar el setembre del 2017 també es preveia l'ampliació del Macba i es detallava que s'havia d'elaborar el projecte arquitectònic i iniciar les obres en els pròxims quatre anys.

Les alternatives de l'Ajuntament

L’escenari que imaginava el Macba era una nova centralitat cultural al Raval amb el Macba, el CCCB i el campus de les facultats de la Universitat de Barcelona i la Universitat Ramon Llull. "Connecta físicament el museu amb una ampliació que es destina a la col·lecció permanent, formada per més de 6.000 obres de gran qualitat i que qualsevol altra ciutat europea voldria tenir al seu museu d'art contemporani", assegura en un comunicat l’associació Art Barcelona-Associació de Galeries. "Plantejar en ple segle XXI un debat entre sanitat i cultura en una ciutat com Barcelona, com està fent en aquest cas el govern municipal, és molt negatiu i impropi dels temps que vivim", afegeix l’associació, que també descarta que l’ampliació es pugui fer en altres llocs de la ciutat, com suggereix l’Ajuntament de Barcelona. Les alternatives serien ampliar pel subsòl, alliberar espais d'oficines o fer com el MoMA i expandir-se fora del centre (a l'antiga foneria dels canons [al capdavall de la Rambla] o a l'àrea metropolitana).

stats