Un museu per a tothom: El Macba consolida el seu pla d'accessibilitat

La Fundación Repsol col·labora amb el museu des del 2014 perquè tothom pugui veure les obres d'art i les exposicions, i aquest dimarts han presentat els recursos que implementen durant les visites

Gonzalo Vázquez, subdirector de Projectes Culturals i Socials de la Fundación Repsol; Ainhoa Grandes, presidenta Fundació MACBA; Ferran Barenblit, director MACBA; Tonina Cerdà, responsable de Programes Públics i Educació MACBA
Antoni Ribas
05/04/2016
2 min

BarcelonaEls equips del Macba treballen des de fa anys per augmentar i millorar de manera constant l'accessibilitat a les seves exposicions. Per aconseguir-ho, treballen braça a braç amb els diferents col·lectius de persones amb diversitat funcional i s'han convertit en referent a la ciutat i a l'Estat. La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes; el director del museu, Ferran Barenblit i la cap de programes públics, Tonina Cerdà, han presentat aquest dimarts les iniciatives que desenvolupen des de l'any 2014 gràcies al suport de la Fundación Repsol. Aquesta institució ja col·laborava amb la Fundació Macba en l'adquisició d'obres d'art i el 2014 va decidir destinar els recursos a l'accessibilitat. L'acord inicial entre les dues fundacions es perllongarà fins l'any que ve i hi ha la voluntat que es renovi. El pressupost anual per millorar l'accessibilitat no s'ha fet públic, perquè varia d'un any a l'altre segons les necessitats de cada moment.

"L'accessibilitat als museus s'entenia com la construcció d'una rampa o la col·locació d'una barana", afirma Ainhoa Grandes, que també explica que "arran de de l'esclat de la crisi" van veure que era el moment de "donar suport al Macba enllà" de la creació d'un patrimoni. "Un museu d'art contemporani no es podia quedar amb una accessibilitat del segle XX", explica Gonzalo Vázquez, subdirector de projectes de la Fundación Repsol, conscient del potencial dels museus per a la integració social. "La nostra responsabilitat com a museu és eliminar les barreres d’accés a l’art", afirma Ferran Barenblit.

La Fundación Repsol va impulsar el 2014 la Sala dels Sentits, un espai permanent amb les reproduccions totalment accessibles de deu obres de la col·lecció permanent del museu."Vam començar amb la Sala dels Sentits i el repte era portar l'accessibilitat a les sales", diu Cristina López, la directora de la Fundació Macba. "Ens trobem en punt dolç de consolidació d'aquest projecte, però ens queda molt camí per fer. El museu està centrat en totes i cadascuna de les persones", explica Tonina Cerdà.

Accessibles fins al darrer racó del museu

L'objectiu del Macba i la Fundación Repsol és que totes les persones estiguin ateses tan bon punt entren al museu. S'ha fet formació específica al personal de la recepció i als educadors. També hi ha a la disposició de les persones sordes visites guiades en llenguatge de signes i de lectura de llavis i bucle magnètic per a les conferències de premsa i altres activitats. Per a les persones que tenen problemes de visió o són cegues, a dins cada sala hi ha recursos molt diversos: cartel·les i fulls de sala en Braille, monocles i, també, reproduccions en relleu d'una determinada peça i, reproduccions d'un fragment perquè les puguin tocar i entendre com està realitzada. Així mateix, hi ha peces que les persones amb dificultats de visió poden tocar, amb guants i acompanyades d'un restaurador.

stats