Cas Sixena: més a prop de la confiscació dels béns del Museu de Lleida
La secretària del jutjat ha sol·licitat l'aplicació de la llei d'enjudiciament civil, que permetria la utilització de forces policials per emportar-se les obres
BarcelonaEl jutjat d'Osca intensifica la pressió per recuperar els béns del monestir de Sixena dipositats al Museu de Lleida. Segons una diligència feta pública aquest dimarts, la secretària de l'òrgan judicial d'Osca comunica la seva decisió de traslladar a la jutge l'aplicació de l'article 701.1 de la llei d'enjudiciament civil, que permet la utilització de forces policials per accedir a l'interior en cas d'incompliment dels terminis previstos per a l'execució d'una sentència. Ara, la jutge haurà de decidir si executa, o no, aquesta diligència.
Les diligències judicials han estat promogudes a instàncies d’una de les parts, l’aragonesa, que abans n’havia presentat directament a la jutge sense èxit. Mentre que per a la part aragonesa aquest nou escrit representa l’activació definitiu del procés per decomissar les peces, la Generalitat treu ferro al contingut i la considerava una diligència administrativa com n’hi hagut altres anteriorment. El departament de Cultura ha "desmentit" amb un comunicat que aquest tràmit suposi l'activació de la confiscació dels béns. Aquesta setmana Antoni Bassas està elaborant un reportatge sobre el cas de Sixena i en la seva visita a Lleida, el director del museu, Josep Giralt explicava la notificació del jutjat d'Osca a l'ARA.
L’escrit del jutat d’Osca va dirigit a les diferents parts implicades en el cas: el govern de l’Aragó, l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, l’orde de les monges santjoanistes i la Generalitat. A partir d’avui les parts tenen un termini de cinc dies per informar de quina creuen que és la solució més convenient per a la resolució del cas. Passats aquests dies i escoltant les diferents parts, la jutge prendrà un decisió, malgrat que no hi ha un termini marcat. Com que al novembre la jutge ja va advertir el conseller de Cultura, Santi Vila, i també al director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pepe Serra, de les conseqüències penals de no obeir la seva sentència –que dictaminava el retorn provisional de les peces–, és probable que intensifiqui la pressió judicial, que imposi multes a la Generalitat o bé que vagi més enllà i ordeni a la policia patrimonial que se les emporti del Museu de Lleida.
9 claus per entendre el cas SixenaUn cas que ve de lluny
La sol·licitud de l'execució provisional del retorn dels béns conservats al Museu Nacional d'Art de Catalunya i del Museu de Lleida es remunta al juliol. El MNAC sí que va retornar els objectes que tenia, que estaven dipositats a les reserves. El Museu de Lleida no va obeir la demanda del jutjat d'Osca, ja que els béns estan subjectes a la llei del patrimoni catalana i la Junta de Museus no en va aprovar la descatalogació.
La decisió judicial es produeix setmanes després que el conseller de Cultura rebés una notificació del jutjat d'Osca per advertir-lo de la necessitat de complir el que està establert en la sentència que ordenava la devolució a l'Aragó dels béns de Sixena. Aleshores Vila va publicar un tuit en el qual assegurava: "Quedo advertit de responsabilitats penals per complir les lleis del meu país".
L'acció judicial també té lloc després que el jutjat de Rubí hagi acceptat a tràmit una demanda del Museu de Lleida contra les monges santjoanistes. Això implicarà que les religioses que han motivat el doble litigi pels béns i els murals de Sixena declarin per primera vegada al jutjat.
Paral·lelament al litigi dels béns, hi ha el litigi pels murals de Sixena, sobre els quals també hi ha una sentència de principis de novembre que obliga al seu retorn provisional. Ahir el Museu Nacional d’Art de Catalunya va sol·licitar una pròrroga de deu dies més per poder explicar al jutjat d’Osca el procedimemt per realitzar l’eventual trasllat de les pintures –al qual s’oposa de ple–, tal com li exigia la jutge.